Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη Σερβία στις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε ως προτεραιότητα το κράτος δικαίου.

Η Σερβία θα είναι η πρώτη σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, που την επόμενη χρονιά θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν το κράτος δικαίου κι αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι θέλουμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα και σε αυτό αναμένουμε τη βοήθεια της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε κοινή συνέντευξη με την κ. Άστον, η οποία επισκέπεται το Βελιγράδι για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία, υπογράμμισε ότι συζήτησαν για τη συνέχιση της πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, τα σχέδια οικονομικών μεταρρυθμίσεων και για το άνοιγμα τον επόμενο χρόνο, των πιο δύσκολων διαπραγματευτικών κεφαλαίων που αφορούν το κράτος δικαίου.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι είναι μεγάλη τιμή και ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα για τη Σερβία η επίσκεψη της Κάθριν Άστον στο Βελιγράδι, μία μέρα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Στόχος της Σερβίας, σύμφωνα με τον κ. Βούτσις, είναι έως το τέλος του 2018 να κλείσει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, ώστε το 2020 να γίνει μέλος της ΕΕ και η κ. Άστον απάντησε ότι δεν αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά του και ότι με ικανοποίηση θα παρακολουθεί την υλοποίηση του στόχου.

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι «η Κάθριν Άστον περισσότερο από πολλούς άλλους στην ΕΕ ήθελε να ακούσει τις σερβικές θέσεις, παρατηρήσεις και ανάγκες».

«Και σήμερα συζητήσαμε για σημαντικά θέματα, η συνάντησή μας δεν είχε γραφειοκρατικό χαρακτήρα» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι το αργότερο έως τον Ιούνιο η Σερβία θα υπογράψει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε ότι με την Παγκόσμια Τράπεζα υπήρξε ήδη συμφωνία.

«Η Σερβία έχει ανάγκη από βοήθεια, αλλά δεν είμαστε δύσμοιροι που έχουν ανάγκη να τους δοθεί ελεημοσύνη, αλλά στήριξη στη διαδικασία πραγματικών μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ακόμη ότι ο διάλογος με την Πρίστινα θα συνεχιστεί, επειδή υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Σέρβοι και Αλβανοί θα κατανοήσουν την πραγματικότητα».