Πολλές χιλιάδες νεαροί Εβραίοι από το Ισραήλ και δεκάδες άλλες χώρες πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στη νότια Πολωνία.

Η φετινή, 23η ετήσια Πορεία των Ζωντανών ήταν αφιερωμένη στο μαρτύριο των Εβραίων της Ουγγαρίας, οι οποίοι εξοντώθηκαν μαζικά πριν από 70 χρόνια σε αυτό το “εργοστάσιο θανάτου”. Ταυτόχρονα τιμήθηκε η μνήμη και του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ, ο οποίος βοήθησε να σωθούν χιλιάδες Εβραίοι της Ουγγαρίας.

Όπως γίνεται κάθε χρονιά, οι συμμετέχοντες στην πορεία διέσχισαν υπό τους ήχους του σοφάρ, του παραδοσιακού μουσικού οργάνου που χρησιμοποιούν οι Εβραίοι σε διάφορες τελετές, την πύλη με τη διαβόητη επιγραφή «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει) του στρατοπέδου-συμβόλου του Ολοκαυτώματος που ίδρυσε η ναζιστική Γερμανία στη νότια Πολωνία το 1940.

Κατόπιν έκαναν με τα πόδια τη διαδρομή των τριών χιλιομέτρων που χωρίζει το Άουσβιτς από το Μπιρκενάου, τον κύριο τόπο εξόντωσης των Εβραίων, όπου οργανώθηκε μια τελετή μνήμης.

Οι νέοι συνοδεύονταν μεταξύ άλλων από τον πρώην μεγάλο ραβίνο του Ισραήλ Μέιρ Λάου και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ Άσερ Γκρούνις. Το παρών έδωσαν επίσης και λιγοστοί επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.
Περίπου 430.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας εκτοπίστηκαν το 1944 στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, σύμφωνα με τα αρχεία του μουσείου του στρατοπέδου. Οι 330.000 από αυτούς εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων.

Μεταξύ 1940-45 η ναζιστική Γερμανία εξόντωσε στο κολαστήριο του Άουσβιτς-Μπιρκενάου περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους και από αυτούς το 1 εκατομμύριο ήταν Εβραίοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό τον Ιανουάριο του 1945.