Τα πρωτοσέλιδα στις σημερινές ιταλικές εφημερίδες, είναι αφιερωμένα στην υπόθεση της απαγωγής του Άλντο Μόρο, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση που συγκλονίζει την γείτονα χώρα για σχεδόν 40 χρόνια.

Το πρωί της 16ης Μαρτίου του 1978, μέρα κατά την οποία η νέα κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι θα παρουσιαζόταν στο κοινοβούλιο για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, το αμάξι που μετέφερε τον Άλντο Μόρο από την οικία του στη Βουλή, περικυκλώθηκε από ένα ένοπλο πυρήνα των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην οδό Μάριο Φάνι στη Ρώμη.

Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, οι μασκοφόροι εκτέλεσαν τους δυο καραμπινιέρους που βρίσκονταν στο αμάξι με τον πρόεδρο του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, Άλντο Μόρο και τους τρεις αστυνομικούς που βρίσκονταν στο αμάξι που τους συνόδευε.

Ο Άλντο Μόρο απήχθη και μετά από φυλάκιση που διήρκεσε 55 ολόκληρες μέρες, εκτελέστηκε. Η σορός του βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ ενός παρκαρισμένου Renault 4, στην οδό Καετάνι, πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, οι επιβαίνοντες σε μια μηχανή που πυροβολούσαν «στα τυφλά» την ώρα της απαγωγής του Μόρο, ήταν μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας!

Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που διήρκεσε η πολύ καλά οργανωμένη απαγωγή, εκτός από τα μέλη που εκτέλεσαν τους αστυνομικούς και απήγαγαν τον Ιταλό πολιτικό, συμμετείχαν 2 επιβάτες μιας Honda που πυροβολούσαν στον αέρα καλύπτοντας τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην επιχείρηση.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, αλλά και τα αρχεία της εισαγγελείας, από τις σφαίρες των επιβαινόντων στη Honda, τραυματίστηκε και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του ένας περαστικός, ο Αλεσάντρο Μαρίνι, ενώ αποκαλούνταν σαν οι «τυφλοί εκτελεστές», αφού παρουσιάζονταν σαν ανεκπαίδευτοι που πυροβολούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όπως αναφέρουν οι σημερινές εφημερίδες, που επικαλούνται τις έρευνες του συνταξιούχου αστυνομικού Ενρίκο Ρόσι ο οδηγός της μηχανής και ο συνεπιβάτης του, δεν ήταν μέλη των Ερυθρών ταξιαρχιών, αλλά των μυστικών υπηρεσιών που είχαν αποστολή να προστατεύουν τους τρομοκράτες ώστε να πετύχει η απαγωγή.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa» ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρώμης, Λουίτζι Τσιάμπολι, άνοιξε άμεσα και για ακόμα μια φορά τον φάκελο «Άλντο Μόρο», μετά από τις νέες αποκαλύψεις.

Ο Ρόσι, προέβη στις αποκαλύψεις των ερευνών του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά από το ανώνυμο γράμμα που έλαβε από τον συνεπιβάτη της μηχανής, ο οποίος έδινε τα στοιχεία και του ατόμου που πυροβολούσε από την Honda.

«Όταν θα διαβάζετε αυτό το γράμμα θα έχουν περάσει 6 μήνες από ιτον θάνατό μου», γράφει το γράμμα που έλαβε ο συνταξιούχος αστυνομικός και συνεχίζει:

«Πέρασα μια ολόκληρη ζωή με τις τύψεις να με συνοδεύουν για τα όσα έκανα και πλέον θέλω να αποκαλύψω το μυστικό μου. Πλέον είναι αργά, ο καρκίνος δεν μου αφήνει πολύ καιρό ζωής και ήρθε η ώρα να αποκαλύψω την πραγατικότητα, που δεν ήθελα να την μάθει ο γιος μου».

Στο γράμμα αναφέρεται πως και οι δύο επιβαίνοντες της μηχανής ήταν μέλη των μυστικών υπηρεσιών από το Τορίνο, αλλά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και τους είχε ανατεθεί η προστασία της επιχείρησης της απαγωγής Μόρο.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρώην ασφαλίτης, τυχαία μια μέρα έπεσε επάνω στον δεύτερο μυστικό πράκτορα σε ένα μπαρ του Τορίνο, που ήταν ιδιοκτησία μιας ερωμένης του.

Από τα στοιχεία του γράμματος, ο συνταξιούχος αστυνομικός ξεκίνησε έρευνες και βρήκε τον δεύτερο άνδρα, πριν πεθάνει και εκείνος το 2012, ο οποίος είχε μετακομίσει στη Φλωρεντία, ενώ του έδειξε και τα δυο όπλα που είχε χρησιμοποιήσει στις 16 Μαρτίου του 1978.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του αστυνομικού να πάρει έγκριση για να ανακρίνει τον ύποπτο αλλά και να αναλύσει αλλά και να γίνει πραγματογνωμοσύνη στα όπλα, είχε πάντα πάρει αρνητηκές απαντήσεις από τις αρχές που του απαγόρεψαν να συνεχίσει τις έρευνες.

Όπως αναφέρει ο ανώνυμος πράκτορας, στο γράμμα του που δημοσίευσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa», ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και υπάκουε τις εντολές του συνταγματάρχη Καμίλο Γκουλιέλμι, που βρισκόταν στην οδό Φάνι το πρωί της 16ης Μαρτίου του 1978 και τους είχε δώσει εντολή να προστατεύουν τους τρομοκράτες από κάθε είδους παρενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η μπλε Honda που συμμετείχε στην επιχείρηση της απαγωγής του Μόρο, αποτελούσε ένα άλυτο σημείο της υπόθεσης, με τους αρχηγούς των Ερυθρών Ταξιαρχιών να αρνούνται από την πρώτη στιγμή πως οι επιβαίνοντες σε αυτή ήταν μέλη τους.

Από την μηχανή προήλθαν οι μοναδικοί πυροβολισμοί προς απλούς πολίτες, περαστικούς και αυτόπτες μάρτυρες της απαγωγής, καθώς και ο τραυματισμός του Αλεσάντρο Μαρίνι.