Άλλοι λένε πως είναι μια απροκάλυπτη επίδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στον Ειρηνικό και άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς πρόκειται για παραδοσιακό έθιμο του λαού.

Η επίμαχη φωτογραφία, που ανέβηκε στα κοινωνικά μέσα, εμφανίζει τον κινέζο πρεσβευτή στη Δημοκρατία του Κιριμπάτι, Tang Songgen, να περπατά πάνω στις πλάτες νεαρών αντρών. Ο Songgen κρατά από τα χέρια δυο γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές.

Είναι ο εθιμοτυπικός τρόπος καλωσορίσματος υψηλών αξιωματούχων, λένε πηγές της χώρας, την ίδια ώρα που άλλοι το θεωρούν επίδειξη της γεωπολιτικής ισχύος της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Ωκεανίας.

Χαρακτηριστικό εδώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κιριμπάτι άλλαξε ξαφνικά τον προηγούμενο μήνα τις διπλωματικές της συμμαχίες, αφήνοντας την Ταϊπέι για χάρη του Πεκίνου.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πάντως πως οι Δυτικοί έχουν διαβάσει λάθος τη φωτογραφία και δεν είναι παρά ένα τοπικό έθιμο και τίποτα άλλο. Τόσο όμως πρώην αμερικανός ακόλουθος στο Κιριμπάτι όσο και αυστραλός ομόλογός του δήλωσαν έκπληκτοι από την εικόνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τέτοιες σκηνές δεν είχαν δει ποτέ κατά την παραμονή τους στο νησιωτικό έθνος.

«Αυτός είναι ο τρόπος να δείχνει το νησί μας σεβασμό στους επισκέπτες», έγραψε μια ντόπια στα κοινωνικά μέσα. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η Katerina Teaiwa, καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, λέγοντας πως είναι μια συμβολική κίνηση που δείχνει φιλοξενία και τιμή και όχι υποταγή.