Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τη βοηθήσει στην έρευνα για τις συγκρούσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά και να στείλει παρατηρητές στην Κριμαία, που πλέον ελέγχεται από τις φιλορωσικές δυνάμεις, για να ελέγξει την κατάσταση των μειονοτήτων.

Η Αυστρία, που προεδρεύει στο Συμβούλιο μέχρι τον Μάιο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με το Κίεβο να εξεταστεί κατά πόσον είναι νόμιμο το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Την Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι παράνομο και παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Κριμαία εντός της εβδομάδας για να διαπιστώσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι εμπειρογνώμονες του οργανισμού και της λεγόμενης Επιτροπής της Βενετίας —οργάνου αρμόδιου για συνταγματικά ζητήματα— θα εξετάσουν κατά πόσο είναι έγκυρο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για την απόσχιση της Κριμαίας και την ένωσή της με τη Ρωσία.

Μια αποστολή άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υποχρεώθηκε να επιστρέψει το Σάββατο στο Κίεβο, αφού δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά όταν επιχείρησε να περάσει στην Κριμαία.

Ο εκπρόσωπος του Κουρτς είπε επίσης ότι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου, μια επιτροπή με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές θα ερευνήσει τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.