Περίπου εκατό μετανάστες και πρόσφυγες, που επέβαιναν σε μια σχεδόν ξεφούσκωτη λέμβο, διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή απέναντι από τις ακτές της Λιβύης, καθώς καμία αρμόδια αρχή δεν θέλησε να παρέμβει.

Η λέμβος «που δεν είχε μηχανή και ήταν κατά το ήμισυ ξεφούσκωτη», σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής, έγινε αντιληπτή από ένα σκάφος χθες το απόγευμα στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης.

«Η λιβυκή αρχή που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα δεν ανέλαβε τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης ελλείψει ναυτικών μέσων» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η ακτοφυλακή ειδοποίησε στη συνέχεια τις αρχές της Μάλτας, η ζώνη έρευνας και διάσωσης της οποίας συνορεύει με εκείνην της Λιβύης.

Έστειλαν επίσης σήμα συναγερμού στις αρχές του Γιβραλτάρ, καθώς ένα σκάφος που έφερε σημαία της περιοχής αυτής βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, καθώς και τις γαλλικές αρχές λόγω της παρουσίας στη ζώνη μιας πετρελαϊκής πλατφόρμας της Total.

Η Γαλλία απάντησε ότι κανένα σκάφος με γαλλική σημαία δεν βρισκόταν σε αυτή τη ζώνη ευθύνης της Λιβύης, και, «δεδομένης της επίμονης σιωπής των μαλτέζικων αρχών και του Γιβραλτάρ», η Ρώμη ανέλαβε τον συντονισμό των επιχειρήσεων και έστειλε ένα σκάφος για να διασώσει τους πρόσφυγες.

Οι τελευταίοι, 84 άτομα εκ των οποίων έξι γυναίκες και δύο παιδιά, μεταφέρθηκαν σήμερα την αυγή πάνω στο ιταλικό σκάφος που κατευθύνεται πλέον προς το νησί Λαμπεντούζα.

Το κέντρο υποδοχής του νησιού, το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στη διαδρομή των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, έχει ξεπεράσει το σημείο κορεσμού με την άφιξη εκατοντάδων ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι, κυρίως Τυνήσιοι, έφθασαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με 13 σκάφη, ανεβάζοντας σε περίπου 1.100 τον συνολικό αριθμό των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής, η θεωρητική χωρητικότητα του οποίου είναι 95 άνθρωποι.

(φωτογραφία αρχείου)