Είναι οι πρώτες στιγμές αφότου πύραυλος  έχει «χτυπήσει» το στρατιωτικό πλοίο του Ιράν κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης στο λιμάνι του Γιασκ, ακριβώς έξω από τον κόλπο του Ομάν.

Το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες ενώ δεκαεννέα είναι νεκροί ναύτες στο Ιράν και  δεκαπέντε οι τραυματίες, έπειτα από πλήγμα σε βάρος πολεμικού πλοίου υποστήριξης και επιμελητείας από φίλια πυρά, στη διάρκεια άσκησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα θύματα είναι δεκαεννέα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «το πλοίο Konarak χτυπήθηκε από πύραυλο χθες (Κυριακή) κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στα ύδατα του Μπαντάρ-ι-Τζασκ», νότια των ακτών του Ιράν.

Το σκάφος υποστήριξης και επιμελητείας χτυπήθηκε «αφού τοποθέτησε έναν στόχο στη θέση του» αλλά δεν φρόντισε κατόπιν να «πάρει επαρκή απόσταση από τον στόχο».

Νωρίτερα, ανέβηκε ένα βίντεο το οποίο έδειχνε τη στιγμή που πύραυλος εκτοξευόταν και σύμφωνα με τα media που το μετέδωσαν έδειχνε τη στιγμή που έκανε κομμάτια το πλοίο. Ωστόσο, το Ιράν ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι αυθεντικό.

Ο Κόλπος του Ομάν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη θαλάσσια οδός, καθώς συνδέεται με το Στενό του Χουρμούζ — από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται διεθνώς —, που με τη σειρά του συνδέεται με τον Κόλπο.

TAGS