Ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ χαρακτήρισε σήμερα «βεντέτα» εναντίον του τις κατηγορίες για εσχάτη προδοσία που τον βαρύνουν και διαβεβαίωσε πως «όλος ο στρατός» είναι δυσαρεστημένος απ’ αυτές τις κατηγορίες.

«Θα έλεγα πως όλος ο στρατός είναι δυσαρεστημένος. Ηγήθηκα του στρατού», δήλωσε ο 70χρονος απόστρατος στρατηγός στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στον ξένο Τύπο αφότου τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη άνοιξη, λίγο μετά την επιστροφή του από την εξορία.

Ο Μουσάραφ, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1999 και καθαιρέθηκε το καλοκαίρι του 2008, πρόκειται να εμφανισθεί στα τέλη Δεκεμβρίου για πρώτη φορά ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας», η οποία συνδέεται με την επιβολή εκ μέρους του κατάστασης έκτακτης ανάγκης το 2007.

Ωστόσο η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε μετά την ανακάλυψη εκρηκτικών στην άκρη δρόμου από τον οποίο επρόκειτο να διέλθει η αυτοκινητοπομπή του. Πρόκειται να επαναληφθεί την 1η Ιανουαρίου.

«Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το δικαστήριο, με ανάμιξη του πρωθυπουργού και του πρώην επικεφαλής της δικαιοσύνης, έχει υπερβολικά την οσμή της βεντέτας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος.

Το δικαστήριο συστάθηκε το Νοέμβριο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος ήταν ήδη πρωθυπουργός το 1999 και ανατράπηκε από τον Περβέζ Μουσάραφ.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος επέστρεψε στο Πακιστάν το Μάρτιο έπειτα από τέσσερα χρόνια εξορίας με την ελπίδα να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό ως ύποπτος ότι είχε ρόλο στους φόνους της αντιπάλου του Μπεναζίρ Μπούτο και του αρχηγού ανταρτών Άκμπαρ Μπούγκτι, καθώς και στη μονομερή παύση δικαστών όταν ήταν στην εξουσία.

Η δικαιοσύνη διέταξε το φθινόπωρο την απελευθέρωσή του με εγγύηση για τις υποθέσεις αυτές, αλλά αρνείται να αφαιρέσει το όνομά του από τη λίστα των προσωπικοτήτων που απαγορεύεται να φύγουν στο εξωτερικό.