Σε μια διπλή κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν βρεθεί εκατομμύρια άνθρωποι σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική καθώς από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού και από την άλλη την πείνα.

Καθώς ο Covid-19 φτάνει σε κάθε γωνιά της γης, ο αντίκτυπός του αποδεικνύεται ήδη  καταστροφικός για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το γενικό lockdown που ισχύει στις έχει τρομακτικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ανήκαν στις πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες καθώς βλέπουν τη ζωή τους να δυσκολεύει κι άλλο. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μένουν χωρίς το ελάχιστο εισόδημα που είχαν και αναμένεται να βρεθούν σύντομα χωρίς φαγητό και πόσιμο νερό.

Σε όλο το νότο, υπάρχουν περισσότερες από 30 χώρες που παλεύουν με την πείνα. Το φαγητό εκεί είναι λιγοστό, οι τιμές στις τοπικές αγορές αυξάνονται και την ίδια ώρα εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού εντείνει την επισιτιστική κρίση για εκείνους που ήταν ήδη αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφίμων.

Ινδία: Διανομή τροφίμων από την ActionAid σε ευάλωτες ομάδες

Η κρίση του Έμπολα μάς έχει δείξει πώς χειροτερεύει μια ήδη υπάρχουσα επισιτιστική κρίση. Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2014 η παραγωγή τροφίμων έπεσε 12%. Στη Λιβερία το 47% των αγροτών δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν τις καλλιέργειές τους, οι περιορισμοί και το κλείσιμο της αγοράς διέκοψαν τις ροές τροφίμων και οι ελλείψεις του εφοδιασμού οδήγησαν σε αύξηση των τιμών ενώ οι άνθρωποι πεινούσαν.

Σήμερα, οι χώρες της νοτίου Αφρικής αγωνίζονται ακόμα να ξεπεράσουν τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής όπως κυκλώνες, πλημμύρες και ξηρασία. Οι καλλιέργειές τους έχουν χαθεί αφήνοντας τους κατοίκους πεινασμένους και απελπισμένους. Μόνο στη Ζιμπάμπουε 7,7 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανεπάρκεια ενώ όπως και το 2014, οι τιμές αυξάνονται και η ανεργία αγγίζει το 80%. Μόνο τον Φεβρουάριο η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 33,3%. Στο Μαλάουι, το 17,5% του πληθυσμού υποφέρει από υποσιτισμό, κατέχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Eνημέρωση από το προσωπικό της ΑctionAid για τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού στη Σενεγάλη

Η οργάνωση ΑctionAid με δράση σε 46 χώρες βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων ανθρώπων στα αστικά κέντρα αλλά και στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της επαρχίας. Από την αρχή της νέας πανδημίας έλαβε μέτρα ενημέρωσης και στήριξης για τους πιο αδύναμους. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού, βοηθώντας να σταματήσει η εξάπλωση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Μέσω της έκτακτης έκκλησης καλεί όλο τον κόσμο να υποστηρίξει τις προσπάθειές της ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του ιού και να μη μείνουν αβοήθητοι οι άνθρωποι που είχαν ήδη λίγα.

Είναι γνωστό ότι ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν ενδιαφέρεται για εισοδήματα και ανισότητα. Είναι όμως γεγονός ότι επηρεάζει δραματικά τη ζωή εκείνων που εξαρχής είχαν ελάχιστα. Μαζί με την πανδημία είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπως αναφέρουν και τα Ηνωμένα Έθνη στην τελευταία τους έκθεση, αν δεν ενεργήσουμε άμεσα τότε ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι θα ανέβει δραματικά.

Νεπάλ: Διανομή ειδών προσωπικής προστασίας

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την έκτακτη έκκληση της ΑctionAid εδώ.