Οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν, όμως η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 χωρών που έλαβαν πρόσκληση, ανακοίνωσε σήμερα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι.

«Προς το παρόν δεν έχουμε συμφωνήσει. Θα συζητήσουμε κι άλλο για τη συμμετοχή του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πειστεί ότι αυτό είναι το σωστό» αυτό που πρέπει να γίνει, πάντως «δεν αποτελεί μυστικό ότι εμείς στον ΟΗΕ είμαστε υπέρ» της συμμετοχής του Ιράν, είπε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους.

Ο ειδικός απεσταλμένος σημείωσε ότι μίλησε κατ’ επανάληψη με Ιρανούς αξιωματούχους που του εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε στη Γενεύη για τη διάσκεψη, όμως «αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου» και τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν με τον Οργανισμό.

Η Τεχεράνη είναι ο βασικός οικονομικός και στρατιωτικός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος.

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία στηρίζει ένα μέρος της ένοπλης αντιπολίτευσης, ήταν επίσης αμφίβολη, όμως ο Μπραχίμι την ανέφερε μεταξύ των 26 προσκεκλημένων χωρών.

Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της διεμήνυσε στον Μπραχίμι ότι έχει ήδη καθορίσει ποιοι θα μετέχουν στην αντιπροσωπεία της στις συνομιλίες στην επονομαζόμενη “Γενεύη 2” που θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ο κατάλογος με τα ονόματα των Σύρων αξιωματούχων θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Της ζητήθηκε να είναι έτοιμη μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή δεν είναι «τελεσίγραφο» όπως μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κατέληξε ο Μπραχίμι.

Ενόψει των συνομιλιών ο Άραβας διπλωμάτης κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάνουν κινήσεις καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα να αποφυλακίσουν κρατούμενους ή να αφήσουν ελεύθερους απαχθέντες κληρικούς, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά.