Το BBC αποπειράται να αποκαλύψει την πραγματικότητα πίσω από τον μύθο που καλύπτει πλέον το διαβόητο «έγκλημα του αιώνα», με τη λεία των 3 εκατομμυρίων ευρώ(!), μέσα από τα μάτια τόσο των κακοποιών όσο και των αστυνομικών ερευνών.

Ως φόρο τιμής λοιπόν στην 50ή επέτειο της «Μεγάλης Ληστείας του Τρένου», το τηλεοπτικό κανάλι είναι έτοιμο να αναμεταδώσει σε δύο μέρη στα τέλη του Δεκέμβρη τη δραματοποιημένη εκδοχή της ιστορίας που είναι πια λαϊκός μύθος.

Κι αυτό γιατί ολόκληρη η Βρετανία έμεινε με το στόμα ανοιχτό με τη ληστεία του τρένου τον Αύγουστο του 1963, που σημειώθηκε 55 χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο.

Μια συμμορία 15 μελών επιτέθηκε ξημερώματα στον συρμό από τη Γλασκόβη, όταν αυτός έφτασε στην Bridego Railway Bridge του Ledburn (Buckinghamshire), κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Αυγούστου.

Με «εγκέφαλο» τον χαρισματικό κακοποιό Bruce Reynolds, ο οποίος ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό Luke Evans, η ομάδα των μικρο-εγκληματιών κατάφερε να εκτελέσει άριστα τη διαβόητη ληστεία, αποκομίζοντας λεία 2,6 εκατομμύρια λιρών Αγγλίας (3,1 εκατ. ευρώ), με τον κύριο όγκο των κλοπιμαίων, που με σημερινά νούμερα θα άγγιζαν τα 40 εκατομμύρια στερλίνες, να μην ανευρίσκεται μάλιστα ποτέ!

Η συμμορία εγκατέλειψε ανενόχλητη τον τόπο του εγκλήματος, βρίσκοντας καταφύγιο στη Φάρμα Leatherslade. Και ήταν μόνο όταν η αστυνομία θα ανακάλυπτε το κρησφύγετο και θα έβρισκε αδιάσειστα ενοχοποιητικά στοιχεία για την ταυτότητα των κακοποιών που οι έρευνες θα απέδιδαν καρπούς, οδηγώντας στη σύλληψη και την καταδίκη τελικά των περισσότερων μελών της συμμορίας.

Όσο για τον «εγκέφαλο» Reynolds, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη για 5 ολόκληρα χρόνια, όντας φυγάς, πριν εντοπιστεί τελικά και αυτός και καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών το 1969.

Το μυστηριώδες έγκλημα έφερε αμηχανία και «πονοκέφαλο» στις αστυνομικές αρχές, την ίδια στιγμή που η ληστεία ενθουσίασε τον κόσμο, με τον Τύπο της εποχής να χαιρετίζει τη συμμορία ως «θαρραλέους ήρωες»!

Το πρώτο από τα δύο μέρη της τηλεταινίας, το «A Robber’s Tale», επικεντρώνεται στην ιστορία του Bruce Reynolds καθώς αυτός ενορχήστρωνε την επιδρομή στο τρένο του Βασιλικών Ταχυδρομείων της Αγγλίας. Όσο για το δεύτερο (και τελευταίο) μέρος, το «A Copper’s Tale», περιγράφει το περιστατικό από τη σκοπιά του αστυνομικού διευθυντή Tommy Butler, ο οποίος επέβλεπε τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Σύμφωνα με τους σεναριογράφους της τηλεταινίας, τη μερίδα του λέοντος στην κάλυψη του Τύπου της εποχής κατέλαβαν τα γεγονότα που ακολούθησαν τη ληστεία μέχρι και τη σύλληψη των κακοποιών. Οι λεπτομέρειες της οργάνωσης και μαεστρικής εκτέλεσης του «χτυπήματος» έχουν καλυφθεί από σκοτάδι, και εδώ ακριβώς σκοπεύει να επικεντρωθεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ: στην άγνωστη πτυχή δηλαδή της περίφημης ιστορίας.

Όπως στα χρονικά, ας πούμε, της πλευράς των «καλών», της φημισμένης ομάδας δηλαδή «Flying Squad» και του Tommy Butler, που δεν έδωσε ποτέ ούτε μία συνέντευξη για το πώς κατάφερε να εξαρθρώσει τη συμμορία.

Και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει το BBC: στο πρώτο μέρος θα αποκαλυφθούν όσα έλαβαν χώρα μετά την απόσυρση της συμμορίας στο καταφύγιο, όπου χώρισαν τη λεία και κράτησαν «χαμηλό προφίλ», αλλά και τα όσα εκτυλίχθηκαν μετά τον τραυματισμό του μέλους Jack Mills, που οδήγησε στην αποξένωση της ομάδας, την αναγκαστική αλλαγή σχεδίων, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι από τους συμμορίτες αναγκάστηκαν να ζουν σε καθεστώς φυγής για το υπόλοιπο της ζωής τους…

Και τότε η ιστορία στρέφεται στον Tommy Butler (δεύτερο μέρος), που ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό Jim Broadbent, ο οποίος με έξι από τους καλύτερους αστυνομικούς ντετέκτιβ του Λονδίνου επιδόθηκαν σε ένα λυσσαλέο κυνήγι για τη σύλληψή τους.

Και παρά το γεγονός ότι ο Reynolds ήταν αναμφίβολα ο «εγκέφαλος» της σπείρας των κακοποιών, ήταν στην πραγματικότητα ο Ronnie Biggs, ένας «μικρός παίκτης» της ομάδας, που θα γινόταν λαϊκός ήρωας, κι αυτό λόγω των δεκαετιών που πέρασε ως φυγάς…