Διαβεβαιώσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών έδωσαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πολιτικοί ηγέτες του Αφγανιστάν, ενώνοντας τις φωνές τους με ξένους απεσταλμένους.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Ταλιμπάν.

Περίπου μία εβδομάδα μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των ανταρτών και των ΗΠΑ, με στόχο την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και τον τερματισμό του 18χρονου πολέμου στο Αφγανιστάν, πολλές Αφγανές ανησυχούν τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τα δικαιώματά τους.

«Σεβόμαστε τις γυναίκες, συγχαίρουμε τις γυναίκες μας –τις μητέρες, τις αδελφές, τις συζύγους, τις συγγενείς μας—αλλά όχι με αφορμή την 8η Μαρτίου, την Ημέρα της Γυναίκας, διότι δεν είναι ισλαμική γιορτή και δεν αναφέρεται στη σαρία» δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Από το 1996 ως το 2001 όταν ήταν στην εξουσία οι Ταλιμπάν δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να φοιτούν στα σχολεία ή να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους, ενώ τις ανάγκαζαν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Τώρα οι αντάρτες λένε ότι θα επιτρέπουν στις γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο και να εργάζονται. Όμως πολλές Αφγανές ανησυχούν ότι η συμφωνία που σύναψαν οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει αρκετές εγγυήσεις για τα δικαιώματά τους. Φοβούνται ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, η μείωση της διεθνούς δέσμευσης προς τη χώρα και η επανεμφάνιση των Ταλιμπάν στην πολιτική θα περιορίσουν σημαντικά τα δικαιώματα που ανέκτησαν μετά το 2001.

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες δεν χρειαζόμαστε τους Ταλιμπάν να μας συγχαίρουν την Ημέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες εκμεταλλεύθηκαν την ημέρα για να δείξουν στους Ταλιμπάν ότι αρνούμαστε να πάμε προς τα πίσω» δήλωσε η Φαουζία Κούφι, πολιτικός και ακτιβίστρια.

Η αμερικανική πρεσβεία ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ να συναντάται με δικαστές, ανάμεσά τους και γυναίκες.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ανήρτησε βίντεο στο οποίο ο πολιτικός της εκπρόσωπος Νίκολας Κέι υπόσχεται να στηρίξει την ειρήνευση η οποία θα βασίζεται στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ευρωπαίοι πρεσβευτές έγραψαν άρθρο γνώμης για τον δημοσιογραφικό όμιλο Tolo στο οποίο εκφράζουν την υποστήριξή τους στα δικαιώματα των γυναικών.

Εξάλλου η πρώτη κυρία της χώρας, η Ρούλα Γάνι, δήλωσε «καμία απόφαση για την ειρήνη δεν θα πρέπει να ληφθεί χωρίς την παρουσία τους (σ.σ. των γυναικών)».