Με αφορμή το μεταναστευτικό ξέσπασε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον ιδρυτή και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο και στους γερουσιαστές του κόμματός του.

Τα μέλη της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων που ανήκουν στο M5S κατέθεσαν χθες βράδυ στην γερουσία τροπολογία σε νόμο, η οποία προβλέπει την αποποινικοποίηση της λαθρομετανάστευσης.

Η τροπολογία ψηφίσθηκε από την επιτροπή και αν εγκριθεί κι από την ολομέλεια της γερουσίας και της βουλής, η λαθρομετανάστευση θα πάψει να θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Οι μετανάστες που αποβιβάζονται στις ιταλικές ακτές δεν θα αντιμετωπίζουν δηλαδή φυλακίσεις, αλλά διαφορετικού είδους μέτρα.

Λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία της επιτροπής της γερουσίας όμως όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Γκρίλο σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, υπογράμμισε: «η στάση αυτή των γερουσιαστών μας απηχεί τις προσωπικές τους τοποθετήσεις και μόνο. Δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος του κινήματός μας».

«Με τον τρόπο αυτό απλούστατα θα στέλναμε το μήνυμα ότι η λαθρομετανάστευση δεν αποτελεί πλέον αδίκημα. Πόσους ξένους μπορούμε να φιλοξενήσουμε, σε μια περίοδο κατά την οποία ο ένας στους οκτώ Ιταλούς δεν έχει χρήματα ούτε για να φάει;», πρόσθεσε ο Γκρίλο.

Οι γερουσιαστές του κινήματός δεν δείχνουν όμως να έχουν αλλάξει στάση. Οι Μαουρίτσιο Μπουκαρέλα και Αντρέα Τσόφι ανακοίνωσαν πως «δεν θεωρούν πως έχουν κάνει κάποιο λάθος».

«Αν ο Γκρίλο έχει διαφορετικές απόψεις, ας εμφανίζεται πιο συχνά για να συζητάμε», συμπλήρωσε σε δηκτικό τόνο ο βουλευτής Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, από τους πιο προβεβλημένους του M5S.

Σύμφωνα με σχολιαστές η σύγκρουση αναμένεται να κλιμακωθεί. Το επόμενο «ραντεβού» αναμένεται απόψε, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος που ίδρυσε ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός.

Το θέμα της αποποινικοποίησης της λαθρομετανάστευσης συζητείται έντονα μετά το τραγικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα την περασμένη Πέμπτη, όταν έχασαν την ζωή τους πάνω από 300 Ερυθραίοι και Σομαλοί πρόσφυγες.

Υπέρ της διατήρησης του νόμου που χαρακτηρίζει την λαθρομετανάστευση ποινικό αδίκημα τάσσονται η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια.

Στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πάντως υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές οι διατυπώνουν διαφορετική άποψη και τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του νόμου για το μεταναστευτικό.