Δύο ημέρες μετά τις προχθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, κατά τις οποίες αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα το Σοσιαλδημοκρατικό – αλλά με απώλειες – , ενώ αυξήθηκε η δύναμη του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (το οποίο επίσης υπέστη απώλειες) υπέβαλε σήμερα το μεσημέρι τυπικά την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, ο κ. Φίσερ ζήτησε από την κυβέρνηση και τον απερχόμενο Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να εξακολουθήσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, και στη συνέχεια όρκισε εκ νέου τα μέλη της ως (υπηρεσιακή πλέον) κυβέρνηση, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη σήμερα το απόγευμα ο Αυστριακός πρόεδρος δέχθηκε για διαβουλεύσεις τον νικητή των εκλογών, αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, στον οποίο και αναμένεται να αναθέσει την ερχόμενη εβδομάδα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος των εκλογών μεθαύριο Πέμπτη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο κ. Φάιμαν ανακοίνωσε πως θα διεξάγει διαπραγματεύσεις συνασπισμού αποκλειστικά και μόνον με το Λαϊκό Κόμμα, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την άρνησή του για κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του μέχρι τώρα κυβερνητικού εταίρου του, αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος —αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών στην απερχόμενη κυβέρνηση— Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ότι εκείνος είναι ανοικτός για διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα, ο κ. Φάιμαν σημείωσε πως αυτό αφορά και θα είναι απόφαση μόνον του Λαϊκού Κόμματος.

Από την πλευρά του ο κ. Σπίντελεγκερ επανέλαβε την πρόθεσή του να έχει διερευνητικές συνομιλίες και με τα πέντε άλλα κόμματα της νέας Βουλής, χωρίς να εκδηλώνει εκ των προτέρων την προτίμησή του για συγκεκριμένη μορφή του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος απέφυγε να σχολιάσει εικασίες για το ενδεχόμενο ο ίδιος, έπειτα από πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων που θα διεξάγουν οι Σοσιαλδημοκράτες, να λάβει την εντολή και να προχωρήσει, υπό την ηγεσία του κόμματός του, σε μια τριμερή κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων και την Ομάδα Στρόναχ (του Αυστριακού-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ).

Μερίδα του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να υποστηρίζει το σχηματισμό ενός τέτοιου τρικομματικού δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού ωστόσο ο θεωρούμενος ως ισχυρός άνδρας των Αυστριακός Συντηρητικών, τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, επανέλαβε σήμερα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία την υποστήριξή του στη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ για τον κίνδυνο νέων πειραματισμών με την Ακροδεξιά προειδοποιούν και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Προηγούμενο κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελευθέρους υπάρχει από το 2000, όταν ο τότε αρχηγός του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, έπειτα από συναλλαγή με το διαβόητο αρχηγό των Ελευθέρων, Γιεργκ Χάιντερ, είχε σχηματίσει κυβέρνηση μαζί του την πρώτη πανευρωπαϊκά με συμμετοχή της ακροδεξιάς, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή, που παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2006.

Οι προχθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία έφεραν μια μεγάλη συρρίκνωση της δύναμης των δύο μεγαλυτέρων συγκυβερνώντων μέχρι τώρα κομμάτων Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού, που κατέγραψαν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα, μεταπολεμικά. Αθροιστικά το ποσοστό τους μόλις υπερβαίνει το 50%, αλλά το άθροισμα των εδρών τους που είναι 99, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, αρκεί για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ως αιτία αναφέρεται η αυξημένη δυσαρέσκεια του πληθυσμού από την σχετική δυσπραγία της κυβέρνησης, μερίδα του οποίου —ένας στους πέντε— κατέφυγε στη λαϊκιστική Ακροδεξιά, ενώ ενδεικτικό της δυσαρέσκειας υπήρξε η μεγάλη αποχή με το ποσοστό συμμετοχής να περιοριστεί στο 74,4%, ένα από τα χαμηλότερα στη μεταπολεμική Αυστρία, στη βάση πάντα του προσωρινού τελικού αποτελέσματος.

Στο μεταξύ, η χθεσινή καταμέτρηση των ψήφων των ετεροδημοτών επέφερε αλλαγές στο προσωρινό τελικό αποτέλεσμα με ορισμένες μετατοπίσεις τόσα στα ποσοστά των κομμάτων όσο και στον αριθμό των εδρών τους που διαμορφώνεται ως εξής:

* Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ποσοστό 26,9% (έναντι 29,3% το Σεπτέμβριο 2008) και 52 έδρες.

* Λαϊκό Κόμμα 24% (26%) και 47 έδρες.

* Κόμμα των Ελευθέρων με 20,6% (17,5%) και 40 έδρες.

* Πράσινοι 12,3% (10,4%) και 24 έδρες.

Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα:

* Ομάδα Στρόναχ, που απέσπασε ποσοστό 5,7% και 11 έδρες, και

* «Νέος», με 4,9% και 9 έδρες.