Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι θα είναι επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής σήμερα στην Τεχεράνη, κι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό εδώ και οκτώ χρόνια.

Η κίνηση του Αλ Χαμενέι γίνεται ενώ μεγαλώνει η οργή και οι διαδηλώσεις για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από τον στρατό του Ιράν, την περασμένη εβδομάδα.

Η ηγεσία του Ιράν δέχεται πιέσεις και για την πτωτική πορεία της οικονομίας, που συνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα. Και σε μία εντελώς ασυνήθιστη κίνηση για την ιρανική ηγεσία, ζήτησε από τον στρατό να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το πώς κατέρριψε το αεροσκάφος.

Το Boeing 737-800 των Ουκρανικών Αερογραμμών εκτελούσε πτήση προς το Κίεβο ενώ μετέφερε και πολλούς επιβάτες με τελικό προορισμό τον Καναδά. Καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη παρασύροντας στον θάνατο τους 176 επιβαίνοντες.

Επί τρεις ημέρες οι ιρανικές αρχές αρνούνταν κάθε ευθύνη αλλά έπειτα από διεθνείς πιέσεις, όπως αναφέρει το BBC, οι Φρουροί της Επανάστασης παραδέχθηκαν πως κατέρριψαν κατά λάθος το αεροπλάνο. Λίγες ώρες πριν, οι ιρανικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρό τους δύο αεροπορικές βάσεις στο Ιράκ, στο οποίο σταθμεύουν και αμερικανικές δυνάμεις.

Το πλήγμα ήταν η ιρανική απάντηση στο χτύπημα στη Βαγδάτη με αμερικανικό drone, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον φόνο του επιφανούς Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr του Ιράν μετέδωσε πως ο 80χρονος Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι θα ηγηθεί της προσευχής σήμερα στο τζαμί Mosall της Τεχεράνης, χωρίς ωστόσο να συνδέει την είδηση αυτή με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Επικαλέστηκε δε αξιωματούχους που ανέφεραν πως «το ιρανικό έθνος θα επιδείξει για ακόμα μία φορά την ενότητα και το μεγαλείο του».

Η τελευταία φορά που ήταν ο Αγιατολάχ Χαμενέι επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής ήταν το 2012, στην 22η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

Όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, η κίνηση αυτή είναι υψηλού συμβολισμού καθώς συνήθως γίνεται όταν η ιρανική ηγεσία θέλει να στείλει εάν σημαντικό μήνυμα.