Προβλήματα εντόπισε στην απόφαση ειδικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε θάνατο τον πρώην στρατιωτικό δικτάτορα Περβέζ Μουσάραφ η κυβέρνηση του Πακιστάν, παίρνοντας θέση στη διαμάχη μεταξύ του στρατού και της δικαστικής εξουσίας, ενώ οι δικηγόροι του ίδιου δήλωσαν ότι πρόκειται να προσβάλλουν την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Φιρντούς Ασίκ Άουαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ΜΜΕ του Πακιστάν, επεσήμανε ότι η νομική ομάδα της κυβέρνησης εντόπισε «κενά και αδυναμίες» στην απόφαση, αφού δικηγόροι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Ίμραν Χαν για την υπόθεση αργά χθες Τετάρτη.

Ο 76χρονος Μουσάραφ, που καταδικάστηκε ερήμην του, δήλωσε από το Ντουμπάι όπου βρίσκεται για ιατρικούς λόγους ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Σε βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης κατήγγειλε ότι η καταδίκη του αποτελεί «μια άνευ προηγουμένου υπόθεση στην οποία δεν επετράπη ούτε στον κατηγορούμενο ούτε στον δικηγόρο του να υπερασπιστούν την υπόθεση».

«Η υπόθεση εξυφάνθηκε και προχώρησε εξαιτίας προσωπικής βεντέτας που έχουν κάποιοι άνθρωποι εναντίον μου», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι η δικαστική εξουσία βρίσκεται πίσω από αυτή τη βεντέτα.

Ειδικό δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας καταδίκασε την Τρίτη τον Μουσάραφ σε θάνατο, αφού τον έκρινε ένοχο για εσχάτη προδοσία επειδή το 2007 επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Πακιστάν.

Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν έφεση και θα παραπέμψουν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση προκάλεσε σοκ στον στρατό, ο οποίος κυβερνά το Πακιστάν σχεδόν τα μισά από τα 72 χρόνια που είναι ανεξάρτητο κράτος, ενώ βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης τη χαιρέτισαν ως ιστορική.

Αμέσως ο πακιστανικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε «πόνο και οδύνη» για την απόφαση.

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ έγινε δεκτή με πολύ πόνο και οδύνη από τα απλά μέλη των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε στην ανακοίνωσή του την Τρίτη ο στρατός.

«Η κανονική νομική διαδικασία μοιάζει να έχει αγνοηθεί», προσέθετε, ενώ επέκρινε «την άρνηση του θεμελιώδους δικαιώματος της υπεράσπισης» στον στρατηγό και μια υπόθεση που διεκπεραιώθηκε «με βιασύνη».

Ο Μουσάραφ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999, τον Ιούνιο του 2001 αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του Πακιστάν, ενώ τον Απρίλιο του 2002 κέρδισε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Τον Νοέμβριο του 2007 ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την εθνική ενότητα απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία. Το ιδιαίτερα αντιδημοφιλές μέτρο οδήγησε τελικά στην πτώση του Μουσάραφ το 2008.

Όταν ο Ναουάζ Σαρίφ, τον οποίο ανέτρεψε το 1999 ο Μουσάραφ, επανεξελέγη πρωθυπουργός το 2013 ξεκίνησε τις διαδικασίες για να απαγγελθεί η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εναντίον του Μουσάραφ, κάτι που έγινε έναν χρόνο αργότερα.