Η πρόταση για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στη βόρεια Συρία, δεν θα οδηγήσει σε τίποτα το καλό, επειδή υπάρχει ήδη συμφωνία για την διευθέτηση της κατάστασης στην χώρα, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίρκενες της Νορβηγίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την Νορβηγίδα ομόλογο του Ίνε Έρικσεν Σιορέϊντε.

Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι αυτή την εβδομάδα «άρχισε να κάνει περίεργες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες μερικά μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν αυτή την πρόταση , ενώ μερικά δεν την υποστηρίζουν και τόσο». «Εάν όμως ήδη λέγεται ότι οι νατοϊκοί θέλουν να αναλάβουν αυτό το καθήκον (την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο-ανατολική Συρία), τότε φυσικά η πρόταση αυτή δεν εμπεριέχει τίποτα το καλό και δεν χρειάζεται να ψαχνόμαστε. Υπάρχουν οι ρωσο-τουρκικές συμφωνίες, τις οποίες υποστηρίζουν η Δαμασκός και οι Κούρδοι και οι οποίες πρέπει να εφαρμοσθούν», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Αναφερόμενος στην ίδια την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, η οποία θα είναι υπό των έλεγχο διεθνούς δύναμης, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία «προς το παρόν δεν αντιλαμβάνεται καθόλου για ποιο πράγμα συγκεκριμένα γίνεται λόγος». Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην αοριστία της πρότασης που έκανε «για πρώτη φορά η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας (Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ)» είπε «ότι μόλις την έκανε αντιμετωπίσθηκε επικριτικά από άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης»

Στις 21 Οκτωβρίου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αννεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ πρότεινε την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας υπό την αιγίδα διεθνούς δύναμης με την συμμετοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της κοντά σε συριακές πετρελαιοπηγές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Συρία για να εμποδίσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσουν πρόσβαση σε πετρελαιοπηγές και εισοδήματα, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ενώ το συριακό καθεστώς και οι ρώσοι σύμμαχοί του επιτάχυναν σήμερα την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους στα συροτουρκικά σύνορα.

Ο Τραμπ αλλάζει τα σχέδιά του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία μετά τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο, που προήλθαν και από σημαντικούς Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι λένε πως διευκόλυνε την απο καιρό επαπειλουμενη τουρκική επιδρομή εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες ήταν οι κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αναλαμβάνουμε τώρα μερικές δράσεις … για να ενισχύσουμε τη θέση μας στο Ντέιρ αλ-Ζορ, για να εξασφαλίσουμε πως μπορούμε να απαγορεύσουμε στον ISIS την πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο ISIS για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ενισχύουμε αυτή την θέση, θα περιλάβει μερικές μηχανοκίνητες δυνάμεις», δήλωσε ο Έσπερ. Οι μηχανοκίνητες δυνάμεις περιλαμβάνουν συνήθως άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά στοιχεία.

Ο αμερικανός υπουργός δεν είπε πόσες δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή ούτε πόσες πρόσθετες δυνάμεις θα σταλούν.

Οποιαδήποτε σημαντική αμερικανική στρατιωτική παρουσία επί του πεδίου θα πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη άμυνα έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων, ιδιαίτερα σε πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Συρίας που μπορεί να γίνουν στόχοι όχι μόνο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά πιθανόν και υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ή από το Ιράν δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα.

Το κενό που δημιουργήθηκε από τη μερική αποχώρηση των Αμερικανών την οποία ανακοίνωσε ο Τραμπ έχει εκμεταλλευθεί η Ρωσία μετακινώντας δυνάμεις της στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις στη Συρία μπορεί επίσης να εκμεταλλευθούν το χάος.

Εξάλλου περίπου 300 επιπλέον μέλη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, που είχαν την έδρα τους στην Τσετσενία, έφθασαν στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, με την οποία σταμάτησε η τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μια μεγάλη φάλαγγα μεταφοράς στρατευμάτων, στην οποία επιβαίνουν εκατοντάδες στρατιώτες που κρατούν συριακές σημαίες, εισήλθε την περασμένη νύκτα στο Κομπάνι, μια πόλη στο βόρειο άκρο της Συρίας.

Οι σύροι στρατιώτες έκαναν παρέλαση στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας: «Ένας, ένας, ένας, ο συριακός λαός είναι ένας!».

Κοντά στην πόλη Καμισλί, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, τεθωρακισμένα οχήματα με ρωσικές σημαίες αναχώρησαν από μια βάση του συριακού καθεστώτος με κατεύθυνση προς δυσμάς για μια νέα ημέρα περιπολιών κοντά στα τουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, περίπου 180 οχήματα του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έφθασαν σήμερα στο Κομπάνι.

Οι εξελίξεις στη σύγκρουση στη Συρία ωφελούν σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς Άσαντ, σύμμαχο της Συρίας, το οποίο ανακτά χωρίς μάχη μεγάλα τμήματα εδάφους που εδώ και χρόνια.