Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους

Καταγγελίες για απειλές ή φυσική βία


ΚΟΣΜΟΣ
14:11
25/10/2019
Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους
11
loading

Περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενεί η Τουρκία και, σύμφωνα με καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας, στέλνει Σύρους πρόσφυγες δια της βίας πίσω κοντά στα σύνορα όπου σκοπεύει να εγκαθιδρύσει τη «ζώνη ασφαλείας», παρ΄όλο που η σύγκρουση εκεί δεν έχει λήξει.

Με την τουρκική κοινή γνώμη να δυσφορεί με την πάροδο του χρόνου για την παρουσία της, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα επανεγκαταστήσει μέχρι και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως περισσότεροι από 350.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους.

Στην αναφορά της, η Αμνηστία επισημαίνει πως πρόσφυγες με τους οποίους μίλησε είπαν ότι δέχονται απειλές ή αναγκάζονται με φυσική βία από την τουρκική αστυνομία να υπογράψουν έγγραφα όπου δηλώνουν ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία.

«Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θέτει τις ζωές των Σύρων προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνο αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σε μια πολεμική ζώνη», ανέφερε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Αμνηστία δήλωσε πως πιστεύει ότι ο αριθμός των αναγκαστικών επιστροφών τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε εκατοντάδες, βασισμένη σε συνεντεύξεις που διενήργησε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, αλλά είπε ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει 20 περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από την Άγκυρα στην αναφορά της Αμνηστίας αλλά κατά το παρελθόν η τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί ότι στέλνει Σύρους πίσω στην πατρίδα τους παρά τη θέλησή τους.

Στους Σύρους που απελαύνονται λένε γενικά ότι δεν έχουν καταγραφεί ή ότι ζουν εκτός της τουρκικής επαρχίας όπου έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την αναφορά, όπου προστίθεται πως άνθρωποι απελαύνονται επίσης και από επαρχίες στις οποίες είχαν καταγραφεί.

Η Άννα Σι, ερευνήτρια της Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, δήλωσε πως στην Τουρκία πρέπει να αναγνωριστεί ότι φιλοξένησε τόσους πολλούς Σύρους πρόσφυγες για πολλά χρόνια και προσέθεσε: «Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενναιοδωρία αυτή ως δικαιολογία για να περιφρονεί το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο απελαύνοντας ανθρώπους σε μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων».

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 14 Σύρων οι οποίοι δηλώνουν ότι απελάθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου στην Ιντλίμπ, μια βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, η οποία βομβαρδίζεται τους τελευταίους μήνες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα η Τουρκία και Ρωσία προβλέπει ότι μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα αποσυρθούν από μια λωρίδα 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και ότι θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν εκεί «με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο».

Απευθυνόμενος στους διεθνείς ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε φιλόδοξες προτάσεις για την οικοδόμηση δεκάδων νέων χωριών και πόλεων στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak γράφει σήμερα πως η ζωή θα «εξομαλυνθεί» στις συριακές συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν τώρα που η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία θα ανοικοδομήσει δύο πόλεις που καταστράφηκαν έπειτα από χρόνια πολέμου, θα εγκαθιδρύσει δυνάμεις ασφαλείας και δικαστικό σύστημα εκεί και θα εργαστεί για την οικονομική σταθερότητα στην περιοχή.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Η ….ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ

  ....θα τον κάνει ΝΤΑ τον κακό ΣΟΥΛΤΑΝΟ... μαζί και η..ΜΕΡΚΕΛ και οι άλλες ....φιλάνθρωπες /αλληλέγγυες οργανώσεις ΜΚΟ/ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ.......

 2. avatar Μαίρη 1235

  Έκανε και κάτι σωστό η Τουρκία

 3. avatar Πρόσφυγες ;

  Δεν εμπιστεύομαι πια την Διεθνή Αμνηστία ! Μάλλον πρόκειται για διαπλεκόμενους αγύρτες ! Όσο για τον Ερντογάν καλά κάνει διότι όλοι αυτοί θα καταλήξουν στην Ελλάδα !

 4. avatar Μην ανησυχείτε κρατάει τους Ισλαμόσυμμοριτες

  Για πάρτη της για Γενίτσαρους και βομβιστές αυτοκτονίας σε πόλεμο με την Ελλάδα όπως τώρα με τον Ασσαντ.

 5. avatar titanic

  Θα πρέπει να στείλει και στις άλλες χώρες, υποχρέωση της είναι, αλλά αντί για το Πακιστάν και το Αφγαγιστάν τους στέλνει στην Ελλάδα για να μπορεί να απειλεί και να εκβιάζει.

 6. avatar billketas

  και πολύ καλά πράττει. πολλές χώρες στην ιστορία τους πέρασαν πολέμους και καταστροφές, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. οι κάτοικοί τους όμως δεν τις εγκατέλειψαν. έμειναν εκεί και τις ξαναέκτισαν. δεν τρέξανε όλοι να φύγουν και να ζητάνε άσυλο και επιδόματα και να ζητιανεύουν προστασία!

 7. avatar wtf1

  Μπραβο στην Τουρκια!!

 8. avatar Ancient Greece

  Έτσι πρέπει να κάνει και η Ελλάδα με τους Πακιστανούς Αφγανούς Ιρανούς Ιρακινούς τους έχουμε εδώ και βιάζουν οποια γυναίκα βρούνε αβοήθητη.

 9. avatar Σκορακι

  Καλα κανει

 10. avatar NΙΚΟΣ1971

  Στή χώρα ΤΟΥΣ !! Στη δική τους !! Ποιό είναι το πρόβλημα ??

 11. avatar Καλά κανει

  Διεθνής αμνηστία και μπουρδες καλοβολεμενοι [...] σε καρέκλες που πλουτίζουν με τον πόνο και τον ξεριζωμό των αλλων

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει