Νομικό κείμενο για μία ενημερωμένη συμφωνία για το Brexit έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο πηγές. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να δημοσιοποιήσει ακόμα περισσότερα από τα σχέδιά της τις επόμενες ημέρες.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία «τελωνειακών ζωνών» στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, στο πλαίσιο των προτάσεων που απευθύνονται στην ΕΕ.

Οι προτάσεις αυτές, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, αναμένονταν με φόντο την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει πως αυτό θα γίνει με ή χωρίς συμφωνία, εκφράζοντας ωστόσο την προτίμηση για Brexit με συμφωνία. «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος. Έχουμε κάνει κάποιες μεγάλες κινήσεις, αναμένουμε να δούμε εάν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα μας βοηθήσουν».

Εντωμεταξύ, οι Βρετανοί βουλευτές έχουν περάσει νόμο με τον οποίο απαιτείται ο Βρετανός πρωθυπουργός να ζητήσει παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την ΕΕ εάν δεν καταφέρει να περάσει συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο ή να αποσπάσει την έγκριση των βουλευτών για Brexit χωρίς συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο

Με το λεπτομερές σχέδιο στο τραπέζι, η βρετανική πλευρά ελπίζει έως το τέλος της εβδομάδας ΕΕ και Βρετανία να μπουν σε περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων με στόχο να καταλήξουν σε κοινό τελικό κείμενο.

Δεν υπάρχει όμως καμία βεβαιότητα ως προς το εάν η ΕΕ θα αποδεχθεί όσα προβλέπονται στο σχέδιο με σκοπό να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή την κατεύθυνση παραμένει το backstop, το σχέδιο για την αποτροπή του σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Η πρόβλεψη αυτή είχε συμπεριληφθεί από τη πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στη συμφωνία αποχώρησης, η οποία όμως απορρίφθηκε τρεις φορές από τη βρετανική Βουλή. Για πολλούς συντηρητικούς βουλευτές είναι μη αποδεκτή.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζόνσον έχει επισημάνει στους ηγέτες της ΕΕ πως το backstop θα πρέπει να αντικατασταθεί για να περάσει η συμφωνία από τη βρετανική Βουλή, με το επιχείρημα πως θα κρατούσε τη χώρα του σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένη με τους κανόνες της ΕΕ μετά το Brexit.

Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη βούληση να εξετάσει τις νέες προτάσεις αλλά θα πρέπει να επιτυγχάνουν τους ίδιους στόχους με το backstop – και να είναι νομικά αποδεκτές.

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τονίζουν πως οι προτεινόμενοι έλεγχοι δεν θα γίνονται  στο ιρλανδικό σύνορο και χαρακτηρίζουν παρανόηση τις αναφορές για τη δημιουργία πολλών σημείων ελέγχου κατά μήκος των συνόρων.