Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να αποστείλει στην αντίστοιχη αμερικανική έναν κατάλογο με ερωτήματα σχετικά με την παρακολούθηση επικοινωνιών που πραγματοποιούσε επί μακρό χρονικό διάστημα η εθνική υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ ΝSA, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

«Έχουμε ετοιμάσει έναν κατάλογο με ερωτήματα που θα διαβιβάσουμε στους Αμερικανούς φίλους μας» σχετικά με το πρόγραμμα υποκλοπών με την κωδική ονομασία PRISM, το οποίο αποβλέπει στην καταγραφή των επικοινωνιών χρηστών του Διαδικτύου σε εννέα μεγάλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ανακοίνωσε ο Φρίντριχ με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφόρησης VS.

«Πρόκειται να τους ρωτήσουμε ποιο είναι το εύρος της δραστηριότητας αυτής, γιατί υπήρξε αυτή η δραστηριότητα κι όταν θα έχουμε τις απαντήσεις θα σας τις διαβιβάσουμε. . . Πιθανότατα», δήλωσε ο Φρίντριχ, προκαλώντας γέλια στους δημοσιογράφους με την τελευταία του λέξη, που πρόφερε έπειτα από έναν μικρό δισταγμό.

Ο επικεφαλής της VS Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, που ήταν επίσης παρών στην συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε πως δεν ήταν ενήμερος για το πρόγραμμα παρακολούθησης προτού το αποκαλύψουν οι εφημερίδες Ουάσιγκτον Ποστ και Γκάρντιαν.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως κατά το παρελθόν η Γερμανία είχε δεχθεί «πολύ καλές και αξιόπιστες πληροφορίες» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που της είχαν επιτρέψει να «αποτρέψουν επιθέσεις στη Γερμανία», αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν κάποιες από τις πληροφορίες αυτές είχαν συγκεντρωθεί χάρη στην παρακολούθηση από το PRISM.

«Οι Αμερικανοί δεν μας λένε από πού προέρχονται, κι εξάλλου κι εμείς δεν το λέμε στους εταίρους μας, όποτε έχουμε τέτοιου είδους σημαντικές πληροφορίες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Φρίντριχ.