Τριάντα ένα πρόσωπα, από τα οποία 12 ήδη έχουν φύγει από τη ζωή, θεωρούνται ύποπτα στην υπόθεση παράνομων υιοθεσιών κατά την οποία 28 βρέφη από το Μαρόκο φέρεται να είχαν πωληθεί σε ισπανικές οικογένειες στο διάστημα 1977-’85, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας έδωσαν μόνον ορισμένες λεπτομέρειες όσον αφορά τα μέλη του κυκλώματος: τρεις αδελφές που ζούσαν στον ισπανικό θύλακο της Μελίλια στις μαροκινές ακτές φέρονται να ήσαν οι εγκέφαλοι του ευρύτατου αυτού κυκλώματος. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, αυτές πωλούσαν τα βρέφη φτωχών Μαροκινών σε εύρωστα οικονομικά, άτεκνα ζευγάρια στην Ισπανία.

Όπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες οι δύο εξ αυτών εντόπιζαν τα άτεκνα ζευγάρια και η τρίτη έβρισκε εγκύους από το Μαρόκο που θα ήσαν πρόθυμες να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία.

Τα βρέφη πωλούνταν σε τιμές που κυμαίνονταν από 1.200 έως 6.000 ευρώ.

Ορισμένα από τα βρέφη λαμβάνονταν από Μαροκινές εγκύους, οι οποίες επιθυμούσαν τα παιδιά τους να τύχουν καλής ανατροφής σε πλούσιες οικογένειες, και καλούνταν να γεννήσουν στη Μελίλια, σε ιδιωτικές κατοικίες «χωρίς ιατρική βοήθεια και χωρίς να δηλωθεί η γέννηση του βρέφους», προσέθεσε η αστυνομία.

Άλλα λαμβάνονταν από τα μαιευτήρια στο Νάντορ και την Ούζντα από μαίες και γιατρούς που συνεργάζονταν με το κύκλωμα. Η αστυνομία δεν πρόσθεσε άλλα στοιχεία.

Μία από τις τρεις αδελφές, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει εντοπιστεί. Μία άλλη καταζητείται, ενώ η τρίτη πλέον έχει φύγει από τη ζωή. Είναι μία από τα συνολικά 12 άτομα του κυκλώματος που πέθαναν προτού γίνει η αποκάλυψή του.

Δεκατέσσερα από τα υιοθετημένα παιδιά εντοπίσθηκαν επίσης. Ορισμένα από αυτά δεν γνώριζαν πως δεν ήσαν βιολογικά παιδιά των οικογενειών από τις οποίες ανατράφηκαν.

Στην αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος οδήγησε μία μήνυση που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2011 από την οργάνωση Anadir για την προάσπιση των θυμάτων των κυκλωμάτων των «κλεμμένων μωρών» στην Ισπανία, εναντίον των τριών αδελφών που είχαν γεννηθεί στο Τετουάν του Μαρόκου.

Τέτοιου είδους κυκλώματα έχουν μακρά ιστορία στην Ισπανία, όπου δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις μητέρες τους στη διάρκεια πολλών δεκαετιών από τα χρόνια του ’40 έως του ’90, και στις οποίες εμπλέκονταν γιατροί, νοσοκόμες, μαίες, μοναχές, ιερείς, αξιωματούχοι και εργαζόμενοι σε νεκροταφεία.