Η Ρωσία έθεσε χθες ζήτημα όσον αφορά την εντολή του διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι, μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να παραχωρήσει μία θέση στη συριακή αντιπολίτευση κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, στην Ντόχα του Κατάρ.

«Προκύπτει ένα τεράστιο ερώτημα όσον αφορά την αποστολή του Λάκνταρ Μπραχίμι», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην απόφαση να παραχωρηθεί η κενή έδρα της Συρίας στη σύνοδο κορυφής στον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, Μόαζ Αλχάτιμπ. Ταυτόχρονα, ο Αραβικός Σύνδεσμος αποδέχτηκε την πρόταση για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι με το οποίο διαφωνεί έντονα η Μόσχα.

Ο Λαβρόφ εξήγησε ότι “μέχρι τη σύνοδο κορυφής ο Λάκνταρ Μπραχίμι ήταν ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών” με εντολή να προωθεί τις επαφές και τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Δεν βλέπω πώς ο κύριος Μπραχίμι μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται εκπρόσωπος όχι μόνο του ΟΗΕ αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στη Δαμασκό, ένας βουλευτής από την επαρχία της Ντεράα —το λίκνο της εξέγερσης στη Συρία— περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην εκλογική περιφέρειά του η οποία, όπως είπε, ελέγχεται εν μέρει από τους αντάρτες.

«Η Συρία δεν περνάει πλέον μια κρίση αλλά έχει βυθιστεί στον πόλεμο. Όταν η τρομοκρατία διασπείρεται, επεκτείνεται και το χάος και αυτή είναι μια κατάσταση που την γνωρίζουν όλοι οι Σύροι», είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ουάλιντ αλ Ζόχμπι. «Αυτό συμβαίνει σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της επαρχίας Ντεράα που έχει κατακερματιστεί μετά την εκκένωση πολλών θέσεων του στρατού για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ενδεχομένως για λόγους τακτικής. Όμως σε κάθε περίπτωση, τις θέσεις αυτές κατέλαβαν οι τρομοκράτες του Μετώπου αλ Νόσρα», πρόσθεσε.

Ενώ οι άλλοι βουλευτές του φώναζαν να σωπάσει, ο αλ Ζόχμπι τους ζήτησε να μην τον διακόπτουν και συνέχισε: «Κάποιοι στέλνουν αναφορές και λένε ότι ο αυτοκινητόδρομος της Ντεράα είναι ασφαλής, όμως αυτό δεν ισχύει, ο δρόμος από το Χερμπέτ Γαζαλέ μέχρι τα σύνορα (με την Ιορδανία) ελέγχεται πλήρως από ένοπλους άνδρες».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε βεβαιώσει την περασμένη Κυριακή ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει μια λωρίδα πλάτους 25 χιλιομέτρων ανάμεσα στις κοινότητες Μουζαϊρίμπ (στα σύνορα με την Ιορδανία) και Ααμπντίν (κοντά στη γραμμή της εκεχειρίας με τον Ισραήλ, στα Υψώματα του Γκολάν).

Καθώς ο αυτοκινητόδρομος έπεσε στα χέρια των ανταρτών «έπεσε και η σημαντικότερη στρατιωτική θέση, την οποία δεν θα κατονομάσω γιατί η ομιλία μου μεταδίδεται από την τηλεόραση”, πρόσθεσε ο αλ Ζόχμπι. “Είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι από το νότο (…) Οι πολίτες ζουν μια κόλαση και το ηθικό τους έχει πέσει πολύ χαμηλά».

«Θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι αυτά που θα πω θα ακουστούν από τους ενδιαφερόμενους. Εδώ και 20 ημέρες μεταφέρω στους υπεύθυνους τις θέσεις των ανταρτών αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει αποτέλεσμα», κατέληξε.