Τρεις αντάρτες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής μιας ομάδας σκοτώθηκαν χθες από τις ρωσικές δυνάμεις της τάξης στην Δημοκρατία Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια του Καυκάσου, ανακοίνωσε η ρωσική κρατική αντιτρομοκρατική επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στην Τσεγκέμ, τρεις αντάρτες ενός παράνομου ένοπλου κινήματος που βρισκόντουσαν σε ένα σπίτι περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, δήλωσε αξιωματούχος της επιτροπής, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Οι αντάρτες αρνήθηκαν να παραδοθούν και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, προτού σκοτωθούν από τα πυρά που έριξαν οι αστυνομικοί σε αντίποινα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996) μεταξύ των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων και των αυτονομιστών, η εξέγερση εξισλαμίστηκε σταδιακά και ξεπέρασε βαθμιαία τα σύνορα αυτής της μικρής δημοκρατίας για να μετατραπεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε ένα ενεργό ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα σε όλον τον Βόρειο Καύκασο.

Το 2012 περισσότερα από 200 μέλη των δυνάμεων της τάξης και σχεδόν 400 φερόμενοι αντάρτες σκοτώθηκαν στον ρωσικό Καύκασο, ανακοίνωσαν παράλληλα σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, Σεργκέι Τσέντσικ, πέρυσι 211 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν σε αυτήν τη ζώνη του Βορείου Καυκάσου.

Οι δυνάμεις της τάξης σκότωσαν 391 φερόμενους ως αντάρτες, μεταξύ των οποίων 50 επικεφαλής τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου 461 αντάρτες και συνεργοί τους συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της τάξης κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και 40 ομάδες ανταρτών, οι οποίες έχουν περίπου 600 ενεργά μέλη, δρουν στον Βόρειο Καύκασο.

Η πλειοψηφία αυτών των ομάδων βρίσκεται στο Νταγκεστάν (περίπου 16 ομάδες) και στην Τσετσενία (σχεδόν 10 ομάδες).

Παρά τις πολλές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την εξουδετέρωσή τους, οι περιφερειακές αρχές παραδέχονται ότι “οι αντάρτες εξακολουθούν να προσελκύουν νέα μέλη”, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Οι ρωσικές αρχές δεν δημοσιεύουν τακτικά απολογισμούς από τον αγώνα τους κατά των ανταρτών στις δημοκρατίες του Καυκάσου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2011 σχεδόν 350 φερόμενοι αντάρτες και περίπου 200 αστυνομικοί και στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί στον ρωσικό Καύκασο.

Το Νοέμβριο του 2012 η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Ομάδα Κρίσης (International Crisis Group) ανακοίνωσε ότι η ένοπλη σύγκρουση στην ρωσική περιοχή του Βορείου Καυκάσου, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από τις εθνοτικές και τις θρησκευτικές συγκρούσεις, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τις ωμότητες των αρχών, ήταν η πιο «αιματηρή» στην Ευρώπη.

Εξάλλου χθες η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σε έκθεσή της την σοβαρή αστυνομική βία που ασκείται στους υπόπτους που τίθενται υπό προσωρινή κράτηση στα αστυνομικά τμήματα του ρωσικού Καυκάσου.