Φθηνότερες έως και 38% έναντι του 2008 είναι οι τιμές για την απόκτηση κατοικίας στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (ΒΝΒ), της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τις εκτιμήσεις αναλυτών της ΜΚΒ Unionbank, που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, εάν το 2008 οι πολίτες χρειάζονταν περίπου επτά χρόνια για να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, τώρα πλέον απαιτούνται μόνο τρία χρόνια για την αποπληρωμή του.

Όπως τονίζεται, το 2009 περίπου το 43% του συνολικού εισοδήματος των βουλγαρικών νοικοκυριών το απορροφούσαν οι πληρωμές των στεγαστικών δανείων και το 2012 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των τιμών των κατοικιών, στη συρρίκνωση της προσφοράς των στεγαστικών δανείων, αλλά και στα χαμηλότερα επιτόκια.

Για το 2013, οι αναλυτές δεν αναμένουν δραστικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων και εκτιμούν ότι δεν θα σημειωθεί καμία μεταβολή στις τιμές των κατοικιών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εξίσου δύσκολη το 2013 θα είναι η πρόσβαση των πολιτών στα δάνεια των τραπεζών για την απόκτηση κατοικίας. Ο περιορισμένος προϋπολογισμός των νοικοκυριών και οι όροι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου αναμένεται ότι θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την απόκτηση κατοικίας, σημειώνουν αναλυτές της αγοράς ακινήτων.

Για το 2013 αναμένεται ότι θα καταγραφεί μεγαλύτερη ζήτηση σε ακίνητα των οποίων οι τιμές καταγράφουν μείωση. Οι περισσότερες συμφωνίες εκτιμάται ότι θα αφορούν σε ακίνητα των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 30.000 μέχρι 60.000 ευρώ.

Αν και το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώνεται κυρίως στα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο, πλέον αναδεικνύεται και μία νέα “τάση”, αυτή της απόκτησης κατοικίας με τρία υπνοδωμάτια, κυρίως από οικογένειες με παιδιά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πόροι για την αγορά κατοικίας θα συνεχίσουν να προέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις αποταμιεύσεις των πολιτών, παρά από τα δάνεια. Τα στεγαστικά δάνεια θα αποτελέσουν συμπληρωματική πηγή χρηματοδότησης για την απόκτηση ακινήτου, επισημαίνουν.