Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποδέχεται σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αν και βασικός επικριτής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είναι οικοδεσπότης στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, η θητεία του οποίου στο ΝΑΤΟ παρατάθηκε ως το 2022, αναμένεται σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, μία ημέρα πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Αν και η ρωσική «απειλή» παραμένει βασική προτεραιότητα των 29 χωρών μελών, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον Αμερικανό πρόεδρο απασχολεί ένα θέμα: ο καλύτερος καταμερισμός του οικονομικού βάρους, με στόχο οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στην κοινή άμυνα αντί, όπως καταγγέλλει, να βασίζονται στις κολοσσιαίες δαπάνες των ΗΠΑ.

Από το 2017, οπότε ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τραμπ δεν έχει σταματήσει να συγκρούεται με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας κάποιες φορές ακόμη και τη χρησιμότητα της Συμμαχίας ή τη λογική του βασικού του πυλώνα, του άρθρου 5 το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός κράτους μέλους τα άλλα θα το συνδράμουν.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι οι χώρες μέλη θα αυξήσουν ως το 2024 το αργότερο στο 2% του ΑΕΠ τις δαπάνες τους για την άμυνα, βάσει ενός κανόνα που υιοθετήθηκε πριν πέντε χρόνια. Πρώτος στόχος: η Γερμανία η οποία προβλέπει να δαπανά το 1,5% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2024.

«Αναμένω από τη Γερμανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ» δήλωσε από τις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Στόλτενμπεργκ απηχώντας το αμερικανικό αίτημα. Όμως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αν και αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για την ασφάλειά τους, εκτίμησε ότι οι προσπάθειες του Βερολίνου είναι επαρκείς καθώς «στη Γερμανία έχουμε αυξήσει τις στρατιωτικές μας δαπάνες κατά σχεδόν 40% από το 2014».

Μιλώντας στη διάρκεια διάσκεψης στη Νέα Υόρκη ο Μάας τόνισε ότι «οι δημόσιες συζητήσεις για τον επιμερισμό των βαρών στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ» θα πρέπει να αποφεύγονται διότι «προκαλούν αβεβαιότητα τη στιγμή που η Ρωσία δοκιμάζει την ενότητά μας».

Το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε για να αντικρούσει τη Σοβιετική Ένωση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα σε ένα νέο διεθνές πλαίσιο που μοιάζει με έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποδέχεται τους 28 ομολόγους του για τον μάλλον σεμνό εορτασμό, οι χώρες μέλη θα πρέπει «να ανακοινώσουν μια νέα σειρά κοινών μέτρων ενάντια στα όσα κάνει η Ρωσία στην Κριμαία».

«Θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Θα έχουμε μεγαλύτερη εποπτεία, θα υπάρχουν περισσότερα πλοία των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», προειδοποίησε χθες Δευτέρα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εξαιτίας της πρόθεσης της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 ενδέχεται επίσης να συζητηθεί στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου.