Το δριμύ κύμα ψύχους στη βόρεια Ινδία, το σφοδρότερο των τελευταίων 44 ετών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 αστέγους, ανέφερε χθες στο Νέο Δελχί η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής ActionAid.

Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί η μέγιστη θερμοκρασία μετά βίας έφθασε τους 9,8 βαθμούς Κελσίου,είναι η χαμηλότερη αφότου άρχισε να τηρούνται στο αρχείο οι θερμοκρασίες, το 1969. Εξαιτίας της ομίχλης, συρμοί και αεροπλάνα ακινητοποιήθηκαν.

Η οργάνωση ActionAid διευκρινίζει ότι 107 άστεγοι υπέκυψαν λόγω του ψύχους στα βόρεια κρατίδια, επικρίνοντας τις τοπικές αρχές που δεν ήταν σε θέση να τούς προσφέρουν καταφύγιο, ενώ είχε εκδοθεί με αυτήν την πρόνοια απόφαση από το Ανώτατο δικαστήριο.

«Στην περιφέρεια του Νέου Δελχί, 100.000 άστεγοι ταλαιπωρούνται από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πιο πολλοί από 100 πολίτες πέθαναν στο Ούταρ Πραντές, και μερικοί στο Ρατζαστάν», σύμφωνα με την ActionAid και στοιχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Από την πλευρά του ο Αμπίκα Τσόντρι, υπουργός στην κυβέρνηση του κρατιδίου Ούταρ Πραντές, αποδέχθηκε ότι εξαιτίας του ψύχους προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι, όπως και εξαιτίας του υποσιτισμού, επιφυλάχθηκε όμως για τα αίτια των θανάτων έως ότου τα στοιχεία επιβεβαιωθούν.

Τα τελευταία έτη οι ινδικοί χειμώνες είναι σαφώς δριμύτεροι, σημειώνει ο επιστήμονας του Μετεωρολογικού Σταθμού, Ρατζέντρα Κουμάρ Τζεναμάνι.

Απέδωσε την κλιματική μεταβολή στις ριζικές αλλαγές των γεωργικών καλλιεργειών-εσοδειών και στους βιομηχανικούς ρύπους. «Την καιρική μεταβολή δεν μπορούμε να την σταματήσουμε, αλλά προσπαθούμε να διευθετήσουμε και να προσαρμόσουμε σε αυτήν τα σιδηροδρομικά-αεροπορικά δρομολόγια», είπε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι τα ινδικά κρατίδια έχουν υποχρέωση να παρέχουν στέγη και θέρμανση στους αστέγους τον χειμώνα, αλλά η συμμόρφωσή τους κρίνεται χαμηλή.

Κατά την ActionAid πάμπολλοί κοιμούνται κατάσαρκα πάνω στα πεζοδρόμια, κι ολόκληρες πολυμελείς οικογένειες στο ίδιο το Νέο Δελχί.

Το δριμύ ψύχος θα παραταθεί τις επόμενες ημέρες, είπαν μετεωρολόγοι.