Το ενιαίο ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο κυοφορείτο για περισσότερα από τριάντα χρόνια, παίρνει πλέον σάρκα και οστά μετά την ψήφισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα επιτρέψει να ενισχυθεί η προστασία των εφευρέσεων στην ΕΕ και να μειωθεί κατά έξι φορές το κόστος της κατάθεσης αίτησης για τη χορήγησή του.

Το κοινοβούλιο ψήφισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τρία κείμενα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο σε μια ενισχυμένη συνεργασία στην οποία θα μετάσχουν 25 κράτη μέλη της ΕΕ από τα 27. Η Ιταλία και η Ισπανία αρνήθηκαν να μετάσχουν σε διαμαρτυρία για το γεγονός ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα μεταφράζονται μόνον σε τρεις γλώσσες εργασίας της ΕΕ: τα γερμανικά, τα αγγλικά ή τα γαλλικά.

Μετά τη χθεσινή θετική ψήφο των κρατών σε υπουργική σύνοδο, δεν απομένει πλέον κανένα εμπόδιο για να τεθεί σε ισχύ αυτή η ενισχυμένη συνεργασία την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Ρύθμιση της Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, χαιρετίζοντας την υιοθέτηση σήμερα του ενιαίου ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο δυσκολίας σε όλη την Ευρώπη, αυτό αποτελεί μια καλή είδηση και συνιστά πραγματική πρόοδο. Είναι μια πραγματική επιτυχία για τον ανταγωνισμό, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η ιδέα αυτή έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60.

«Η ψηφοφορία είναι μια καλή είδηση για την ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Μπέρνχαρντ Ράπκεϊ.

«Ένα ενιαίο σύστημα διπλώματος ευρεσιτεχνίας θα προσφέρει στους καινοτόμους επιχειρηματίες μια πλατφόρμα, επιτρέποντάς τους να συμβάλουν με σημαντικό τρόπο σε μια βιώσιμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας», υπογράμμισε επίσης ο Τζόναθαν Ζουκ, πρόεδρος της Ένωσης για Ανταγωνιστική Τεχνολογία (ACT), η οποία προασπίζεται κυρίως τις επιχειρήσεις του τομέα των νέων τεχνολογιών.

Τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας αφορούν πρωτίστως το θέμα κόστους: η κατάθεση μιας αίτησης για ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα στοιχίζει κατά μέσον όρο 5.000 ευρώ, έναντι 30.000 που στοιχίζει σήμερα, το οποίο είναι συχνά απαγορευτικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εφευρέσεις, είτε κατατίθενται από άτομα είτε από επιχειρήσεις, θα προστατεύονται επίσης ομοιόμορφα και στα 25 κράτη μέλη που μετέχουν στο σχέδιο.

Επίσης αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα απέναντι στον ανταγωνισμό άλλων περιοχών του κόσμου: σήμερα περίπου 60.000 αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατατίθενται ετησίως στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ κατώτερος αυτού στην Κίνα (172.000 το 2011) και στις ΗΠΑ (224.000 την ίδια χρονιά).