Υποδείξεις σε θέματα… ιστορίας έκανε χθες ο Σιμόν Πέρες στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο ισραηλινός πρόεδρος είπε ότι η έλλειψη γνώσης του ιρανού ομολόγου του για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, «είναι ενοχλητική».

Ο Ιρανός ηγέτης προκάλεσε την οργή του Ισραήλ την Δευτέρα, όταν είπε ότι οι Ισραηλινοί έχουν καταλάβει το έδαφος της χώρας τους εδώ και όχι περισσότερο από 70 χρόνια. «Δεν έχουν ρίζες εκεί στην Ιστορία», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

Σε συνάντηση του με μία ομάδα παιδιών στην Ιερουσαλήμ, ο 89χρονος Πέρες δήλωσε ότι ο Αχμαντινετζάντ θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα.

«Ήταν μια ντροπιαστική ομιλία η οποία έδειξε μια βαθιά άγνοια της ιστορίας όσον αφορά τη βαθιά ιστορική σύνδεση του εβραϊκού λαού με τη γη του Ισραήλ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Αχμαντινετζάντ δεν γνωρίζει καν την ιστορία των Περσών προγόνων του.

Το όνομα Ισραήλ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και Ισραηλιτικές φυλές ζούσαν στην περιοχή πριν από περίπου 3.000 χρόνια, σύμφωνα με αρχαιολόγους.

Λίγο μετά το 600 π.Χ., οι δυνάμεις των Βαβυλωνίων εισέβαλαν στα εδάφη αυτά και έστειλαν τους Εβραίους στην εξορία και την αιχμαλωσία. Όμως το 538 π.Χ. οι Πέρσες με τη σειρά τους κατέκτησαν τη Βαβυλώνα και ο βασιλιάς Κύρος επέτρεψε στους Εβραίους να επιστρέψουν στην παλιά τους πατρίδα.

«Πριν από περίπου 2.500 χρόνια ο βασιλιάς Κύρος της Περσίας, έδωσε στον Εβραϊκό λαό υπό την ηγεσία του Έζρα και του Νεχάμια το δικαίωμα να επιστρέψει στο Ισραήλ και να ξαναχτίσει τα σπίτια του. Οι Εβραίοι έζησαν στη γη του Ισραήλ για χιλιάδες χρόνια και κανένα ψεύδος ή ηγέτης δεν μπορούν να αφαιρέσουν κεφάλαια της ιστορίας», τόνισε ο Πέρες.

Οι Εβραίοι άρχοντες της Ιερουσαλήμ συνετρίβησαν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το σύγχρονο Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948, όταν η αυτοκρατορική Βρετανία αποσύρθηκε από την Παλαιστίνη.

Ο Πέρες είπε ότι θα γράψει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και θα του ζητήσει να μοιράσει στις αντιπροσωπείες των χωρών την γραπτή ιστορία του Ισραήλ και της Περσίας, προσθέτοντας ότι τα δύο έθνη είχαν «βαθειά φιλία».