Τάση επιστροφής των Ιταλών στην πατρική εστία, διαπιστώνει έρευνα του ιταλικού ινστιτούτου κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis.

Συγκεκριμένα, το 31% των Ιταλών, όπως αποκαλύπτει η συγκεκριμένη έρευνα, «ζει με την μαμά του» και το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60%, αν υπολογίσει κανείς την ηλικιακή κατηγορία δεκαοκτώ με είκοσι εννέα ετών.

Οι αναλυτές του Censis εξηγούν ότι «με την κρίση που διανύουμε, η οικογένεια μεταμορφώνεται σε ακόμη κεντρικότερο σημείο αναφοράς για τις ανάγκες των πολιτών, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό και τις απαιτήσεις που θα έπρεπε να καλυφθούν από μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική».

Έτσι εξηγείται επίσης και το ότι το 54% των ιταλών ζει ούτως ή άλλως κοντά στους στενότερους συγγενείς του.

Παράλληλα, ο γεωργικός σύνδεσμος Coldiretti υπογραμμίζει ότι «με την οικονομική κρίση αυξάνεται και η τάση να μαγειρεύει κανείς πιο συχνά για συγγενείς και φίλους».

Δεν είναι τυχαίο ότι τα σαββατοκύριακα κάθε Ιταλός περνά κατά μέσο όρο μια ώρα και δέκα λεπτά επιδιδόμενος σε συχνά επιτυχημένους γαστρονομικούς πειραματισμούς.

Είκοσι ένα εκατομμύρια Ιταλοί δηλώνουν επίσης ότι «φτιάχνουν μόνοι τους, στο σπίτι, γιαούρτι, ψωμί, παγωτό και σάλτσες».

Το 29% των πολιτών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να μπορεί να συγκρίνει τις τιμές των τροφίμων και να διαλέγει τις πιο συμφέρουσες προσφορές.

Παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο όμως, το 85% των Ιταλών συνεχίζει να επιλέγει, για τα ψώνια του σε εδώδιμα, μαγαζιά που βρίσκονται κοντά στο σπίτι.

Κάποιες φορές, οι τιμές μπορεί να μην είναι υπερβολικά συμφέρουσες, αλλά υπερισχύει τελικά «η μεσογειακή κοινωνικότητα, η θέληση να νιώθει κανείς διαρκώς μέλος μιας ζωντανής κοινότητας».