Ένα κείμενο απόφασης που καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν θα καταθέσουν οι μεγάλες δυνάμεις στο συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Η ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) εκφράζει στο κείμενο αυτό τις σοβαρές ανησυχίες της κυρίως όσον αφορά την αύξηση της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις της πόλης Φορντό στο κεντρικό Ιράν, που βρίσκονται στο υπέδαφος ορεινής περιοχής και ζητεί εκ νέου από την Τεχεράνη να συνεργαστεί πλήρως και χωρίς άλλη περαιτέρω καθυστέρηση με την ΙΑΕΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το κείμενο θα τεθεί προς ψήφιση στα 35 μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ την Πέμπτη.

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης η άρνηση του Ιράν να επιτρέψει στη διεθνή υπηρεσία την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που επιθυμεί να επιθεωρήσει, κυρίως στη στρατιωτική βάση Παρσίν, κοντά στην Τεχεράνη.

Η ΙΑΕΑ τρέφει υποψίες ότι το Ιράν πραγματοποιεί στις εγκαταστάσεις αυτές δοκιμές συμβατικών όπλων που είναι εφαρμόσιμες και στη διαδικασία κατασκευής πυρηνικών όπλων και παρατήρησε από το Φεβρουάριο δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις που εγείρουν φόβους ότι η χώρα προσπαθεί να εξαλείψει κάθε ύποπτο ίχνος.

«Όταν η υπηρεσία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, η ικανότητά της να προχωρήσει σε μια ουσιαστική εξακρίβωση θα έχει ήδη παρεμποδιστεί σημαντικά», επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της.

Στην έκθεση αυτή, η υπηρεσία του ΟΗΕ κάνει λόγο για διπλασιασμό της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, γεγονός που δείχνει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να αψηφά τις αποφάσεις του ΟΗΕ που τής ζητεί να τερματίσει τη δραστηριότητα αυτή.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιατρικών ισότοπων για τις διαγνωστικές εξετάσεις ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά καθαρό ουράνιο έως 90%, εντάσσεται στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

Το Ιράν εμπλουτίζει έως κατά 20% το ουράνιο και μπορεί, από το επίπεδο αυτό, να μετατρέψει γρήγορα το ουράνιο σε υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μιας βόμβας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η χώρα αρνείται κατηγορηματικά ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.