Δεν αλλάζουν τα σχέδια του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ να πουλήσει το προεδρικό αεροσκάφος παρότι πέρασε τρεις ώρες μέσα σε αεροσκάφος σε καθηλωμένη εμπορική πτήση.

Ο Ομπραδόρ επέμεινε πως θα επιμείνει στην πώληση παρότι έμεινε καθηλωμένος στο αεροδρόμιο λόγω σφοδρής βροχής.

«Δεν πρόκειται να ανέβω στο προεδρικό αεροσκάφος» δήλωσε μέσα από το αεροσκάφος.

Ο Ομπραδόρ κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο και θα ορκιστεί τον Δεκέμβριο.

Το πολυτελές προεδρικό αεροσκάφος είναι ένα Boeing 787 Dreamliner με κόστος 218,7 εκατ. δολαρίων, το οποίο αποκτήθηκε το 2012 με παραγγελία του τότε προέδρου Φελίπε Καλντερόν.

Όπως γράφει το BBC, λεγόταν τότε πως ήταν το πιο σύγχρονο κι εξοπλισμένο αεροσκάφος ηγέτη σε όλο τον κόσμο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει δεσμευτεί να κυβερνήσει λιτά, ήταν ένας από τους εκατοντάδες ταξιδιώτες που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν από την Οαξάκα στην Πόλη του Μεξικού. Οπτικό υλικό του Reuters μέσα από το αεροσκάφος έδειχνε τον πρόεδρο να εξηγεί πως θα ντρεπόταν να επιβιαστεί σε ένα πολυτελές αεροσκάφος σε μία χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια.

«Δεν θα αλλάξω τη γνώμη μου εξαιτίας αυτού του συμβάντος. Αρκετά με αυτή τη βλακεία, τελείωσε, κάθε πολιτικός που θα ενεργεί με αλαζονεία δεν θα έχει διάρκεια» τόνισε.

Μαζί με την πώληση του προεδρικού αεροσκάφους, ο Λόπες Ομπραδόρ έχει δεσμευτεί να μετατρέψει το προεδρικό παλάτι σε πολιτιστικό κέντρο και να ζήσει σε ένα λιγότερο πολυτελές σπίτι, να περικόψει τον μισθό του και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.