Στη δικαίωση μιας βρετανίδα ομοφυλόφιλης, που κέρδισε το δικαίωμα να εγκατασταθεί και να εργαστεί στο Χονγκ Κονγκ μαζί με τη σύντροφό της, προχώρησε δικαστήριο της αυτόνομης περιοχής, μια απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πόλης, όπου δεν αναγνωρίζεται το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δίνει τέλος σε μια παρατεταμένη νομική μάχη από την «Κ.Τ.», η οποία συνήψε σύμφωνο συμβίωσης στη Βρετανία το 2011 και εγκαταστάθηκε με τη σύντροφό της στο Χονγκ Κονγκ την ίδια χρονιά.

«Η δυνατότητα να ακολουθήσει ο εξαρτώμενος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τα πρόσωπα που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν ή όχι στο Χονγκ Κονγκ», αποφάνθηκε το δικαστήριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι είναι «αντιπαραγωγικό» να παραχωρείται το δικαίωμα αυτό μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η βίζα εργασίας δίνεται «επειδή εκείνος ή εκείνη διαθέτει το ταλέντο ή τις ικανότητες που κρίνονται απαραίτητα ή είναι επιθυμητά. Ένα τέτοιο πρόσωπο μπορεί να είναι ετερόφυλο ή ομοφυλόφιλο».

Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων και το σύμφωνο συμβίωσης επί του παρόντος δεν αναγνωρίζονται στο Χονγκ Κονγκ.

Στην «Κ.Τ.» δεν δόθηκε βίζα ως εξαρτώμενο μέλος, υποχρεώνοντάς την έτσι να παραμείνει στο Χονγκ Κονγκ ως επισκέπτρια, χωρίς το δικαίωμα εργασίας, αφότου εγκαταστάθηκε στην πόλη όταν η σύντροφός της βρήκε εκεί δουλειά.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου δικαιώθηκε από το εφετείο το οποίο έκρινε ότι οι Αρχές Μετανάστευσης «απέτυχαν να δικαιολογήσουν την άμεση διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού την οποία υφίσταται η Κ.Τ.».

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρόσβαλε την απόφαση αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, μια κίνηση την οποία οι επικριτές της θεωρούν σοβαρή οπισθοδρόμηση.

Μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβανομένων των Credit Suisse, Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν προσφέρει δημοσίως τη στήριξή τους προς την «Κ.Τ.», δηλώνοντας ότι η πολυσυλλεκτική πολιτική προσλήψεων είναι κομβικής σημασίας για την προσέλκυση μεγάλων ταλέντων.