Τη διετή παράταση της θητείας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης -EULEX- αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο της Ένωσης. Μάλιστα για τον πρώτο χρόνο της παράτασης εγκρίθηκε κονδύλι για τη χρηματοδότηση της αποστολής ύψους 111 εκατ. ευρώ.

«Χαιρετίζω την παράταση της μεγαλύτερης πολιτικής αποστολής διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, για δύο χρόνια. Η EULEX κάνει σημαντική και καλή δουλειά σε ό,τι αφορά τη στήριξη της έννομης τάξης στο Κόσοβο» δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Προέτρεψε τις αρχές της Πρίστινας να κάνουν χρήση των γνώσεων και της εξειδίκευσης της EULEX, σημειώνοντας ότι στο μέλλον οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την Άστον, το πλαίσιο της θητείας της αποστολής παραμένει το ίδιο σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί την τελευταία τριετία, αλλά και της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου, «η αποστολή θα αναδιαρθρωθεί εσωτερικά». Στόχος είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης, πιο ευέλικτης και πιο αποτελεσματικής αποστολής, υπογράμμισε η κοινοτική αξιωματούχος.

Από τις 15 Ιουνίου tο διεθνές προσωπικό της EULEX δεν θα ξεπερνά τα 1.250 άτομα (από 1.950 που είναι σήμερα) και το ντόπιο τα 1.000 (από 1.200 σήμερα).