Με κοινό μέτωπο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και την ανάγκη εφαρμογής των όρων των συμφωνιών, με την προσθήκη μέτρων για την ανάπτυξη εμφανίστηκαν νωρίτερα απόψε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη», δήλωσε εμφατικά η κυρία Μέρκελ, ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να βρουν λύσεις».

Οι δύο ηγέτες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο, χρησιμοποίησαν ωστόσο διαφορετικό τόνο και διατυπώσεις σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση και τις επικείμενες, νέες, εκλογές.

Η Καγκελάριος τόνισε ότι ελπίζει να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ σημείωσε ότι με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά έχει συζητήσει και τρόπους με τους οποίους «θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε δομικά την Ελλάδα, να την βοηθήσουμε στην ανάπτυξη, να την βοηθήσουμε σε οργανωτικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τη νέα προσφυγή στις κάλπες, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επαναλάβει τις εκλογές και επισήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Πρόσθεσε δε ότι «για αυτά τα θέματα θα μιλήσει πλέον ο ελληνικός λαός και δεν έχουμε παρά να τον σεβαστούμε».

Ο κ. Ολάντ, απευθυνόμενος στους Έλληνες, εξέφρασε την κατανόησή του για τους πολίτες που δοκιμάζονται, υποφέρουν και φοβούνται και αμφιβάλλουν για το μέλλον τους, ενώ έστειλε το μήνυμα, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης και ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να παραμείνει στην Ζώνη του ευρώ.

Επισήμανε ωστόσο ότι κάποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κάποια όχι και τόνισε: «Στις εκλογές θα μιλήσουν οι ίδιοι Έλληνες θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η δική μου ευθύνη όμως είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης. Είναι κοινή επιθυμία δική μου και της κυρίας Μέρκελ η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα οι Έλληνες ψηφοφόροι να δείξουν ότι και εκείνοι το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

Παρά το φιλικό κλίμα που επικράτησε ενώπιον των ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν ότι έχουν και διαφορετικές απόψεις, όπως στο ζήτημα του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά ανέδειξαν ως εξαιρετικά σημαντικό το να παρουσιάσουν από κοινού αναπτυξιακές προτάσεις στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Μαΐου, καθώς, όπως είπαν, αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για την ανάπτυξη της Ευρώπης.