Η 20χρονη σήμερα Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε στο Πακιστάν για πρώτη φορά, μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από Ταλιμπάν. Το 2012, η μαθήτρια τότε Μαλάλα, βραβευμένη σήμερα με Ζαχάρωφ και Νόμπελ, είχε δεχθεί μία σφαίρα στο κεφάλι επειδή μιλούσε υπέρ της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το BBC, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας της Σαντίκ Χακάν Αμπάσι.

ΜΑΛΑΛΑ

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές, για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο Γαλλικό πρακτορείο.

Η πακιστανική τηλεόραση μετέδωσε ωστόσο βίντεο στο οποίο φαίνεται με τους γονείς της στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεναζίρ Μπούτο του Ισλαμαμπάντ, σε κλοιό μέτρων ασφαλείας.

Το ταξίδι αναμένεται να κρατήσει τέσσερις ημέρες και η Μαλάλα συνοδεύεται από αξιωματούχους της οργάνωσης Malala Fund. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα επισκεφθούν και την πατρίδα της Μαλάλα, στη Σουάτ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, η Μαλάλα είχε αρχίσει να γράφει ένα ανώνυμο ημερολόγιο για το BBC Urdu, περιγράφοντας τη ζωή της υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Στα 15 της δέχθηκε επίθεση από Ταλιμπάν ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό της.

ΜΑΛΑΛΑ

Οι Ταλιμπάν είχαν τότε υποστηρίξει πως την είχαν πυροβολήσει επειδή ήταν «φιλοδυτική» και «προωθούσε τη δυτική κουλτούρα».

Η ζωή της έφηβης τότε Μαλάλα είχε απειληθεί από τον σοβαρό τραυματισμό της και χρειάστηκε να της αφαιρεθεί μέρος του κρανίου.

ΜΑΛΑΛΑ

Δέχθηκε την αναγκαία ιατρική φροντίδα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μπέρμινγχαμ, στη Βρετανία, όπου εξακολουθεί να ζει η οικογένειά της.

Αναρρώνοντας, η Μαλάλα δεν σταμάτησε να μιλά υπέρ του δικαιώματος στην εκπαίδευση και των δικαιωμάτων.

ΜΑΛΑΛΑ

Έστησε με τον πατέρα της το ίδρυμα Malala Fund, με στόχο να «εργαστεί για έναν κόσμο στον οποίο κάθε κορίτσι μπορεί να μάθει και να ηγηθεί χωρίς φόβο».

Το 2014 έγινε το νεαρότερο πρόσωπο στον κόσμο που τιμήθηκε ποτέ με Νόμπελ Ειρήνης. Βραβεύτηκε από κοινού με τον Ινδό ακτιβιστή Kailash Satyarthi για τις προσπάθειές τους για τα δικαιώματα των παιδιών.

ΜΑΛΑΛΑ

Δεν σταμάτησε παράλληλα την εκπαίδευση και τις σπουδές της και πέρσι κέρδισε μία θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΜΑΛΑΛΑ