Μπορεί το Άμστερνταμ να είναι μια από τις πλέον προοδευτικές πόλεις του πλανήτη, αλλά η εν ψυχρώ δολοφονία με αυτόματο όπλο, ενός 17χρονου μπροστά στα μάτια 6χρονων παιδιών, αποτελεί σημαντικό πλήγμα, τη στιγμή που μαίνεται ένας σφοδρός πόλεμος μεταξύ των συμμοριών.

Στις 26 Ιανουαρίου, γύρω στις 19:00 τοπική ώρα, δύο οπλισμένοι άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ σε ένα κοινοτικό κέντρο της εργατικής συνοικίας του Βίτενμπουργκ, όπου ο Μοχάμεντ Μπουσίκι έκανε μαθήματα μαγειρικής στα πιτσιρίκια.

Ο έφηβος σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στη σπονδυλική στήλη. Ένας άλλος άνδρας και μια νεαρή γυναίκα τραυματίστηκαν, υπό τα τρομοκρατημένα βλέμματα των 6χρονων. Το κέντρο αυτό βρίσκεται δύο βήματα μακριά από την «κόκκινη συνοικία» του Άμστερνταμ, όπου η νόμιμη πορνεία και τα σημεία πώλησης κάνναβης προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι παρέστησαν την Τετάρτη στην κηδεία του Μοχάμεντ Μπουσίκι, η σορός του οποίου θα μεταφερόταν στη συνέχεια στο Μαρόκο, όπου και θα ενταφιαζόταν. Πολλοί δεν κατάφεραν να μπουν στο τέμενος Νασρ, όπου γινόταν η κηδεία, και στέκονταν προσευχόμενοι στους γύρω δρόμους υπό καταρρακτώδη βροχή.

«Τον σκότωσαν εν ψυχρώ. Είναι ακατανόητο», δήλωσε συντετριμμένος κατά τη διάρκεια της κηδείας ο θείος του Ουλάντ Άλι. «Δεν έχει σημασία αν αφορούσε ναρκωτικά, συμμορίες ή χρήματα», είπε επίσης ο Νίκο Κρας, ο οποίος γνώριζε καλά το θύμα. Ο Μπουσίκι ήταν -σύμφωνα με αυτόν- «ένα καλό παιδί», που είχε πάει στο Καλαί το 2015 για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Η αστυνομία του Άμστερνταμ ενίσχυσε την ασφάλεια στη συνοικία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να συνδεθεί η δολοφονία του 17χρονου με τον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι κάτοικοι της πόλης: Πρόκειται για έναν «απλό» καυγά στον δρόμο που πήρε βίαιη τροπή, ίσως για ναρκωτικά ή για χρήματα, αλλά δεν είχε καμία σχέση με συμμορίες, σύμφωνα με αυτούς.

Πολεμικό σκηνικό μακριά από τα φώτα…

9jncrco8

Πέρα από τα βλέμματα των τουριστών έχουν γίνει πολλές δολοφονίες τα τελευταία χρόνια στην ολλανδική πρωτεύουσα, καθώς αντίπαλες συμμορίες συγκρούονται μεταξύ τους για τον έλεγχο του επικερδούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Το 2016, το κεφάλι ενός άνδρα, που ήταν γνωστός στην Αστυνομία, βρέθηκε μπροστά σε ένα μπαρ που είχε σχέσεις με κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος στο Άμστερνταμ, την επομένη του εντοπισμού του άψυχου σώματός του σε ένα αυτοκίνητο που είχε καεί.

Η δολοφονία όμως του 17χρονου με αυτόματο όπλο προσέθεσε άλλον έναν φόβο στις καρδιές των κατοίκων της ολλανδικής πρωτεύουσας, ο οποίος προέκυψε από το γεγονός ότι έμαθαν πως στην πόλη τους κυκλοφορούν τώρα πολεμικά όπλα, όπως επιθετικά τουφέκια ΑΚ47.

«Το γεγονός ότι οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ μπόρεσαν να μπουν σε ένα κοινοτικό κέντρο γεμάτο παιδιά και να ανοίξουν πυρ με ένα αυτόματο όπλο μας ανησυχεί τρομερά», δήλωσε ο Ουλάντ Άλι.

«Ο θάνατος του Μοχάμεντ ήταν ένα τεράστιο σοκ. Έχω μια κόρη εννέα ετών και τώρα δεν μπορώ να τη στείλω ούτε στο δικό μας κοινοτικό κέντρο στην άλλη πλευρά του δρόμου», σημείωσε μια κάτοικος της συνοικίας, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Πραγματικά ζούμε υπό το κράτος του φόβου εδώ», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση στη χρήση αυτόματων όπλων, η βία πρέπει να σταματήσει», επισήμανε παράλληλα ο Ράινιερ φαν Ντάντσιχ, ηγέτης του προοδευτικού πολιτικού κόμματος D66 στο Άμστερνταμ.

Για τον Έρικ Χάιντελμπεργκ, ο οποίος διευθύνει ένα κέντρο νεότητας στο Άμστερνταμ, αυτό που ευθύνεται είναι η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των τουριστών και ο αντίκτυπος που έχει αυτή «στην οικονομία των ναρκωτικών», δημιουργώντας έναν πειρασμό για τους σχετικά φτωχούς νέους μιας συνοικίας όπως αυτή του Βίτενμπουργκ.

«Οι νέοι αυτοί ζουν σε απόσταση μικρότερη των τριών λεπτών με το σκούτερ από το κέντρο της πόλης, όπου κυκλοφορούν κοκαΐνη και χάπια», πρόσθεσε.

Τέλος, ο ίδιος άνθρωπος, είπε εξέφρασε μέσω της εφημερίδας του Άμστερνταμ, Het Parool, τον φόβο του πως αυτή η δολοφονία αφορά «μια σύγκρουση που μάλλον θα επιδεινωθεί».