Όταν ο υποδεκανέας Sammy O’Gorman έμαθε ότι τον έστελναν να υπηρετήσει στο Ιράκ, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν οι θανάσιμοι κίνδυνοι που θα αντιμετώπιζε εκεί.

Όμως η ζωή του τελικά δεν κινδύνευσε από κάποια βόμβα, αλλά από το τσίμπημα μιας γιγαντιαίας αράχνης (camel spider).

Ο Sammy έμεινε τρεις μήνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και υποβλήθηκε σε 17 επεμβάσεις.

«Όταν πήγα στο Ιράκ η μεγαλύτερη απειλή για εμάς ήταν οι νάρκες. Αν κάποιος πατούσε πάνω σε μια νάρκη στην καλύτερη περίπτωση θα έχανε ένα χέρι ή ένα πόδι» είπε ο πατέρας δύο παιδιών από το Inverness.

«Απλά δεν υπήρχε χρόνος για να ανησυχεί κανείς για τις αράχνες. Ούτε την είδα, ούτε κατάλαβα το τσίμπημά της. Είχε όμως αφήσει δύο μικρές τρύπες στο μηρό μου. Όταν τελείωσε η περιπολία και επέστρεψα στη βάση είδα την πληγή. Οι γιατροί που ήταν εκεί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι και πέρασαν δύο εβδομάδες μέχρι να δεχτώ κατάλληλη ιατρική φροντίδα».

Η συγκεκριμένη αράχνη (camel spider) μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος. Δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά μεταφέρει θανατηφόρα βακτήρια, καθώς τρέφεται με νεκρά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο αποσύνθεσης.

Το αίμα του Sammy μολύνθηκε και η ζωή του κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή.

«Με βάλανε στην εντατική. Η μόλυνση υπήρχε στο σώμα μου για περισσότερο από ένα μήνα και κινδύνευα να πεθάνω. Οι γιατροί έκοψαν ένα κομμάτι από το μηρό μου. Συνολικά έκανα 17 χειρουργικές επεμβάσεις. Μάλιστα, οι γιατροί σε κάποια φάση είπαν στη γυναίκα μου ότι ίσως να μην κατάφερνα να επιζήσω» πρόσθεσε.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Sammy «παλεύει» να επανακτήσει τις δυνάμεις του, ενώ η φυσική του κατάσταση έχει επανέλθει στο 70%.

Τώρα, εκπαιδεύει στρατιώτες που πηγαίνουν στο Αφγανιστάν, για το πώς να αποφεύγουν τα τσιμπήματα επικίνδυνων εντόμων και σκορπιών.