Την 40η επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσής τους, γιόρτασαν χθες οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου αλλά και την 125η ταυτοποίηση ενός παιδιού που είχε αποσπασθεί από την οικογένειά του από στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-83) στην Αργεντινή.

«Σήμερα ανακαλύψαμε το 125ο εγγόνι», δήλωσε η ιστορική πρόεδρος της θρυλικής ΜΚΟ Εστέλα ντε Καρλότο, ξεσπώντας σε κλάματα κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου, οργάνωση που είχε ιδρυθεί λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 1977, αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά τους, που έπεσαν θύματα της Χούντας, ενώ οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου αναζητούν τα εγγόνια των αντιφρονούντων που ήσαν κρατούμενες, ενώ ήσαν έγκυοι, και τους αφαιρέθηκαν τα βρέφη τους μετά τον τοκετό. Στην πλειονότητά τους εκτελέσθηκαν κατόπιν και τα παιδιά τους δόθηκαν για υιοθεσία, με ψεύτικα χαρτιά, σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς.

Οι Γιαγιάδες, αν και σε πολύ προχωρημένη ηλικία, εξακολουθούν να ερευνούν με την ελπίδα να επιλύσουν ακόμη 300 υποθέσεις τέτοιων υιοθεσιών. Προς τον σκοπό αυτό, ενθαρρύνουν όσους Αργεντινούς γεννήθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας κι έχουν αμφιβολίες για την αληθινή τους ταυτότητα, να κάνουν έλεγχο DNA ώστε να συγκριθούν τα δείγματα με αυτά των γονέων των πολιτικών κρατουμένων, που έχει διαπιστωθεί πως ήσαν έγκυες στη διάρκεια της σύλληψής τους.

Φορώντας πάντοτε τα διακριτικά λευκά μαντήλια τους, οι ‘αβουέλας’ (γιαγιάδες), παρ’ όλο που τα πόδια τους τρέμουν από τα γεράματα, παραμένουν ωστόσο αταλάντευτες στην αποφασιστικότητά τους να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τη χθεσινή εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κίρτσνερ στο Μπουένος Άιρες, επένδυσε μουσικά ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ μουσικής σε ταινίες συνθέτης Γουστάβο Σανταολάζα. «Τιμώ τις Γιαγιάδες για τον υπέροχο αγώνα τους για τη μνήμη. Αυτές κατόρθωσαν επίσης να μεταμορφώσουν την φρίκη και τον τρόμο σε αγάπη κι ελπίδα», τόνισε ο μουσικός.

Όταν ο «ταυτοποιημένος εγγονός» της ντε Καρλότο, ο πιανίστας Ιγνάσιο Μοντόγια Καρλότο, ανέβηκε στη σκηνή μαζύ με τους άλλους μουσικούς, οι Γιαγιάδες αναλύθηκαν σε λυγμούς, χειροκροτώντας παρατεταμένα και με θέρμη. «Η μάχη των Γιαγιάδων είναι παραδειγματική», επεσήμανε η Τάτι Αλμέιδα, πρόεδρος των Μητέρων της Πλατείας του Μαΐου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.