Περίπου εκατό λίβυοι συγγραφείς και διανοούμενοι κατήγγειλαν σήμερα την κατάσχεση δεκάδων βιβλίων που χαρακτηρίστηκαν «ερωτικά» ή ότι στρέφονται κατά του ισλάμ από τις αρχές ασφαλείας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι συγγραφείς αυτοί δημοσιοποίησαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας μετά τη μετάδοση αυτό το Σαββατοκύριακο ενός βίντεο της διεύθυνσης ασφαλείας της πόλης αλ-Μαρτζ (ανατολική Λιβύη) που δείχνει εκατοντάδες βιβλία που κατασχέθηκαν μέσα σε ένα φορτηγό που πραγματοποιούσε τη διαδρομή Τομπρούκ-Βεγγάζη (ανατολικά).

Μεταξύ των βιβλίων στα αραβικά που εισήχθησαν από την Αίγυπτο βρίσκονται έργα του βραζιλιάνου συγγραφέα Πάολο Κοέλιο, του γερμανού φιλοσόφου Φρίντριχ Νίτσε, του αμερικανού μυθιστοριογράφου Νταν Μπράουν ή ακόμη του αιγύπτιου Ναγκίμπ Μαχφούζ, που είχε λάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στο βίντεο, ένας αξιωματούχος ασφαλείας και θρησκευτικοί ηγέτες της πόλης καταγγέλλουν την «πολιτιστική εισβολή» μέσω των βιβλίων του σιιτισμού, του χριστιανισμού ή ακόμη τη μαγεία και μυθιστορήματα που περιέχουν ερωτικά αποσπάσματα «αντίθετα» στα διδάγματα του σουνιτικού ισλάμ που ασκείται στη χώρα.

Οι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων η Άζα Μαγκούρ, ο Ιντρίς αλ-Τάγεμπ και ο Ραντουάνε Μπουσουίσα, κατήγγειλαν την κατάσχεση αυτών των βιβλίων «όποιο κι αν είναι το πρόσχημα», που είναι μια «απόπειρα να φιμωθούν οι φωνές και να κατασχεθεί (η ελευθερία της) γνώμης και της σκέψης».

Η πόλη αλ-Μαρτζ, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Λιβύης, είναι υπό τον έλεγχο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ANL), πιστού στον αμφιλεγόμενο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος λέει ότι πολεμά την «τρομοκρατία» στη Λίβύη.

Η κατάσχεση των βιβλίων προκάλεσε κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους λίβυους κυβερνοναύτες να έχουν δημιουργήσει ένα hashtag «τα βιβλία είναι για να διαβάζονται, όχι για να κατάσχονται».

«Η Λιβύη σήμερα», έγραψε από την πλευρά του ο συγγραφέας Πάολο Κοέλιο στον λογαριασμό του στο Twitter, με έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε φωτογραφίες των βιβλίων που κατασχέθηκαν, ανάμεσα στα οποία και δικά του.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει τεθεί υπό το κράτος ενός μωσαϊκού πολιτοφυλακών που υποτάσσονται σε διαφορετικά πολιτικά και θρησκευτικά δόγματα, ορισμένες από τις οποίες αναλαμβάνουν τον ρόλο της αστυνομίας ή των δυνάμεων ασφαλείας.

Η λογοκρισία που αφορούσε υπό τον Καντάφι κυρίως τα πολιτικά ή ιδεολογικά έργα που μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την απόλυτη εξουσία του, έχει πλέον διευρυνθεί στους τομείς της θρησκείας, της κοινωνίας ή της λογοτεχνίας.