Την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του συριακού καθεστώτος αποφάσισε σήμερα η Ε.Ε. απαγορεύοντας κυρίως οποιαδήποτε νέα επένδυση στον πετρελαϊκό τομέα καθώς και την εισροή χρημάτων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση της ωμής εκστρατείας του συριακού καθεστώτος κατά του λαού του, η ΕΕ αποφάσισε σήμερα να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις», ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Την πληροφορία είχε κάνει γνωστή λίγο νωρίτερα διπλωματική πηγή.

Η επικύρωση των μέτρων αυτών, που είχαν προετοιμάσει εμπειρογνώμονες από τις αρχές του μήνα, έγινε μέσω της λεγόμενης «γραπτής» διαδικασίας με τις πρωτεύουσες.

Προβλέπεται επίσης ότι δύο πρόσωπα και έξι εταιρίες θα προστεθούν στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων που περιλαμβάνουν πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίων.

Οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο.

Είναι ήδη η έβδομη σειρά κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, που κατηγορείται από τις χώρες της Δύσης ότι πνίγει στο αίμα το κίνημα αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 70.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Την ίδια ώρα στη Συρία τουλάχιστον τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσαν μέλη της αντιπολίτευσης.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν στην πόλη Αμπου Καμάλ της ανατολικής Συρίας κοντά στη Χομς, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους ακτιβιστές που έχουν την έδρά τους στη Βηρυτό.

Επίσης δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά στην κεντρική πόλη Χομς σε μια νέα κυβερνητική καταστολή των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Παράλληλα οι συριακές αρχές άφησαν ελεύθερο σήμερα τον Μοχάμεντ Σάλεχ, μια εξέχουσα μορφή της αντιπολίτευσης, που κρατείτο στην κεντρική πόλη Χομς, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.

Ο Σάλεχ είχε συλληφθεί την Τρίτη ύστερα από τηλεφώνημα κάποιου που είχε παρουσιαστεί ως δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα και ζητούσε συνέντευξη, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Λίγο πριν από την κράτησή του, ο Σάλεχ είχε συναντηθεί με μια ομάδα ρώσων βουλευτών κατά την επίσκεψή τους στη Χομς και τούς είχε ζητήσει να βοηθήσουν τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Σάλεχ, κατά το παρελθόν, είχε φυλακιστεί 12 χρόνια στη Συρία.