Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα καταβάλει αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο στην Καραϊβική, δήλωσε χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο της Τζαμάικας, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Βρετανός πρωθυπουργός στη χώρα αυτή εδώ και 14 χρόνια.

«Πράγματι ελπίζω ότι ως φίλοι, που έχουν περάσει τόσο πολλά μαζί έπειτα από εκείνα τα πλέον ζοφερά χρόνια, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την επώδυνη κληρονομιά και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το μέλλον», δήλωσε, σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC.

Οι ηγέτες της Καραϊβικής ενέκριναν το 2014 ένα σχέδιο 10 σημείων για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα ευρωπαϊκά κράτη που είχαν σκλάβους, τα οποία, σύμφωνα με τις χώρες της Καραϊβικής, πέραν της ευθύνης που φέρουν για την σκλαβιά και τη γενοκτονία, επέβαλλαν επί 100 χρόνια ρατσιστικές διακρίσεις προκαλώντας απίστευτα βάσανα στους δούλους που είχαν απελευθερωθεί και στους επιζήσαντες της γενοκτονίας.

Η δουλεία καταργήθηκε στις χώρες της Καραϊβικής γύρω στα 1800 μετά τις εξεγέρσεις των σκλάβων, αφήνοντας σε δεινή κατάσταση πολλές από τις οικονομίες της περιοχής, οι οποίες στηρίζονταν στις φυτείες. Οι ηγέτες των χωρών της Καραϊβικής δηλώνουν ότι η περιοχή αυτή εξακολουθεί σήμερα να υποφέρει από τις επιπτώσεις της δουλείας.

Η πρωθυπουργός της Τζαμάικας Πόρσια Σίμσον Μίλερ δήλωσε ότι έθιξε το θέμα των αποζημιώσεων στις συνομιλίες που είχε με τον Κάμερον, σύμφωνα με το BBC.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Καραϊβικής υπολογίζουν ότι οι αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο μπορεί να ανέλθουν σε τρισεκατομμύρια δολάρια και ορισμένες έχουν προχωρήσει ακόμη και στην διατύπωση της ιδέας για μια ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα και πάλι με το βρετανικό δίκτυο.

Το BBC σημειώνει εξάλλου ότι περίπου 46.000 Βρετανοί που είχαν στην ιδιοκτησία τους σκλάβους, μεταξύ των οποίων και ένας μακρινός συγγενής του Κάμερον, βρίσκονται μεταξύ αυτών που αποζημιώθηκαν με ποσό που αντιστοιχεί σήμερα σε 17 δισεκατομμύρια στερλίνες για «απώλεια ανθρώπινης ιδιοκτησίας», μετά την απελευθέρωση των σκλάβων από τη Βρετανία το 1833.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι θα είναι ανοιχτός στο να ζητήσει συγγνώμη για το δουλεμπόριο αν γίνει πρωθυπουργός, καταλήγει το BBC.