Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Mουν απηύθυνε σήμερα έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία δύο εβδομάδων στην Υεμένη με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, κατά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Γενεύη παρά την απουσία μιας αντιπροσωπείας των ανταρτών.

«Υπογράμμισα τη σημασία της τήρησης ανθρωπιστικής εκεχειρίας δύο εβδομάδων με την ευκαιρία του μήνα της νηστείας των μουσουλμάνων που αρχίζει αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της εξόριστης στη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της Υεμένης.

«Ελπίζω αυτή η εβδομάδα να σηματοδοτήσει την έναρξη του τέλους των μαχών» τόνισε καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να καταλήξουν σε συμφωνία για «εκεχειρία» και για «την αποχώρηση των ενόπλων οργανώσεων από τις πόλεις». Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι η Υεμένη είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να συζητήσει μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός με τους Χούτι, αν οι σιίτες αντάρτες αποχωρήσουν από τις πόλεις, απελευθερώσουν περισσότερους από 6.000 κρατούμενους και συμμορφωθούν με την απόφαση του ΟΗΕ.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών επρόκειτο να αρχίσουν σήμερα το πρωί, ωστόσο η άφιξη της αντιπροσωπείας των σιιτών ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους, υποστηρικτών του πρώην προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, έχει καθυστερήσει για «τεχνικούς λόγους» σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το αεροσκάφος τους αναχώρησε χθες από τη Σαναά, καθυστέρησε στο Τζιμπουτί και δεν θα φθάσει στη Γενεύη πριν από το απόγευμα ή το βράδυ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι θέσεις των πρωταγωνιστών της φτωχής αυτής χώρας της αραβικής χερσονήσου απέχουν σε τέτοιο βαθμό που οι πρώτες διαβουλεύσεις θα διεξαχθούν με τη μορφή των «εκ του σύνεγγυς συνομιλιών», με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη, τον Μαυριτανό Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, να έχει εναλλάξ συνομιλίες με τις δύο αντιπροσωπείες.

Θα είναι ο πρώτος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών μετά το πραξικόπημα των σιιτών ανταρτών και των συμμάχων τους που ανάγκασε τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να φύγει από τη Σαναά τον Φεβρουάριο.

Αεροσκάφη του υπό το Ριάντ συνασπισμού βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών

Η συνάντηση της Γενεύης πραγματοποιείται ενώ νωρίτερα σήμερα αεροσκάφη του υπό το Ριάντ συνασπισμού βομβάρδισαν θέσεις των Χούτι στην Υεμένη, μερικές ώρες πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού πραγματοποίησαν επιδρομές σε αποθήκες πυραύλων που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούτι στο λόφο του Φατζ Ατάν κοντά στην Σαναά, δήλωσαν κάτοικοι. Άλλες επιδρομές είχαν στόχο σημεία συγκέντρωσης των Χούτι στην επαρχία Αμράν, βορειότερα, και στις επαρχίες Χάτζα και Σαάντα, κοντά στα σαουδαραβικά σύνορα.

Οι μάχες μαίνονται δυόμισι μήνες μετά την έναρξη, στις 26 Μαρτίου, των αεροπορικών επιδρομών του υπό το Ριάντ αραβικού συνασπισμού. Οι σφοδροί αυτοί βομβαρδισμοί έχουν αποδυναμώσει τις στρατιωτικές ικανότητες των ανταρτών.

Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αρμόδιος για αραβικές και αφρικανικές υποθέσεις, μετέβη σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να μετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα εξετάσει την κατάσταση στην Υεμένη.

Οι σχέσεις μεταξύ του σουνιτικού σαουδαραβικού βασιλείου και της σιιτικής Τεχεράνης, δύο περιφερειακών αντιπάλων, είναι τεταμένες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών υπό το Ριάντ στην Υεμένη. Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούτι που έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές της Υεμένης και καταγγέλλει τις αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού. Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προμηθεύει όπλα στους Χούτι, κάτι που το Ιράν διαψεύδει.