Μια ομάδα καλά εκπαιδευμένων ανδρών, με κιάλια νυχτερινής όρασης και με τη σιωπηρή συνενοχή ισλαμιστών στρατιωτικών αξιωματούχων εφορμούν και καταλαμβάνουν μια ναυτική βάση που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο όπου φυλάσσονται πυρηνικά όπλα.

Για ορισμένους αναλυτές αυτό ακριβώς έγινε τη νύχτα της Κυριακής σε στρατιωτική βάση στο Καράτσι και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα στρατιώτες, να καταστραφούν δύο αεροσκάφη και να πυροδοτηθούν εκ νέου φόβοι για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν.

Οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι τα 70-100 πυρηνικά όπλα που διαθέτει το Πακιστάν είναι ασφαλή. Η ασφάλεια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις έχει αυξηθεί. Είναι σχεδόν αδύνατον να εκτοξευτούν πύραυλοι εναντίον τους ενώ το προσωπικό των βάσεων ελέγχεται εξονυχιστικά.

Ωστόσο κάθε επίθεση που σημειώνεται στη χώρα αιφνιδιάζει τους αναλυτές και τους στρατιωτικούς, κυρίως για το γεγονός ότι οι δράστες καταφέρνουν να φτάσουν στην καρδιά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων — ίσως μάλιστα κάποια μέρα να μπορέσουν να κλέψουν πυρηνικό υλικό για να κατασκευάσουν μια “βρόμικη” βόμβα ή να διεισδύσουν επιτυχώς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Την Κυριακή, οι ένοπλοι ανέβηκαν με σκάλες τα τείχη της βάσης Μεχράν, ταμπουρώθηκαν και κατάφεραν να αντισταθούν στο στρατό για σχεδόν 17 ώρες.

Το γεγονός αυτό «ενισχύει το φόβο ότι οι τρομοκράτες έχουν αναπτύξει μια σειρά από τακτικές -χρησιμοποιούν στολές, επιτίθενται ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία κλπ. που τους επιτρέπουν να διεισδύουν σε βάσεις και, κυρίως, να τις κρατούν για ώρες», εξήγησε ο καθηγητής Σον Γκρέγκορι, ο διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Πακιστανικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ. «Πρόκειται για το σχέδιο μιας επίθεσης σε πυρηνική εγκατάσταση», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η επίθεση της Κυριακής έγινε σε απόσταση μόλις 24 χιλιομέτρων από την αεροπορική βάση Μασρούρ όπου υπάρχουν υποψίες ότι φυλάσσονται πακιστανικά πυρηνικά όπλα.

Ακόμη και ορισμένα εθνικιστικά πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, που για χρόνια απέρριπταν κάθε συζήτηση για τα θέματα ασφαλείας των πυρηνικών ως «ξένη προπαγάνδα», τώρα έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες.

«Η ευκολία με την οποία δρουν οι τρομοκράτες έχει δικαίως εγείρει ανησυχίες ότι κανένα μέρος της χώρας, ούτε καν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις μας, δεν είναι ασφαλείς» έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Νάουα-ι-Ουάκτ.

Ορισμένοι σχολιαστές λένε ότι η επίθεση στη βάση Μεχράν θα μπορούσε να γίνει μόνο με εκ των έσω βοήθεια, ίσως με τη βοήθεια κάποιων δυσαρεστημένων, χαμηλόβαθμων στρατιωτικών που εξοργίστηκαν από τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο πακιστανικό έδαφος.

Η βασική ανησυχία είναι μήπως αυτοί οι «εκ των έσω» συνεργάτες διευκολύνουν κάποια επίθεση σε πυρηνική βάση. Ακόμη και μια ανεπιτυχής επίθεση θα μπορούσε να σπείρει τον πανικό στις ένοπλες δυνάμεις και να πυροδοτήσει περαιτέρω πιέσεις από την Ουάσινγκτον.

Οι Ταλιμπάν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, άφησαν να εννοηθεί ότι είχαν τη βοήθεια κάποιων «ντόπιων» αλλά απέφυγαν να διευκρινίσουν εάν επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βάσης. «Οι ντόπιοι φίλοι μας από το Καράτσι μας βοήθησαν στην επιχείρηση αλλά δεν θα πως αν έχουμε φίλους μέσα στη βάση ή όχι», είπε ο εκπρόσωπός τους, Εχσανουλάχ Εχσάν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.