Επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, δύο ημέρες πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα όπου ο Ομπάμα πέρασε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας, είναι η μόνη χώρα στην οποία οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center.

Ακόμα κι εκεί, ωστόσο, τα ποσοστά αποδοχής των ΗΠΑ μειώθηκαν από 59 σε 54%, μέσα σε ένα χρόνο.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου είναι χαμηλή στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες κατακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ομπάμα αντιμετώπισε τη βούληση των χωρών αυτών για εκδημοκρατισμό.

Στην Ιορδανία, πιστή σύμμαχο των ΗΠΑ, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν θετική γνώμη για τις ΗΠΑ είναι μόλις 13%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από αυτό του 2010.

Στην Τουρκία, επίσης σύμμαχο της Ουάσινγκτον, τα ποσοστά αυτών που τάσσονται υπέρ των ΗΠΑ κυμαίνονται από 17% ως 10%. Το 12% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον Ομπάμα (ποσοστό κατά 11% χαμηλότερο σε σχέση με την περασμένη χρονιά).

Τέλος, στο Πακιστάν η ευνοϊκή άποψη για τις ΗΠΑ μειώθηκε, αλλά αντίθετα το ποσοστό εκείνων που έχουν εμπιστοσύνη στον Ομπάμα αυξήθηκε από 8 σε 10%.

Ίσως η δημοσκόπηση αυτή να είχε διαφορετικά αποτελέσματα αν διεξαγόταν τώρα, αφού έγινε πριν από την αμερικανική επιχείρηση στο Πακιστάν που κατέληξε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ανθρώπων σε κάθε μια από τις χώρες: Αίγυπτος, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστινιακά Εδάφη και Τουρκία. Στο Πακιστάν το δείγμα ήταν 2.000 άνθρωποι.