Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις των 10 υπόπτων για κατασκοπία στην Αμερική έχει ξαναφουντώσει το ενδιαφέρον για τους κατασκόπους. Οι κατάσκοποι ζουν καθημερινά δίπλα μας και χρησιμοποιούν αντικείμενα, τα οποία πρέπει και να τους χρησιμεύουν για τη δουλειά τους.

Στο παρελθόν όπου και το φαινόμενο της κατασκοπίας ήταν πολύ έντονο με την τότε υπάρχουσα τεχνολογία οι μυστικές υπηρεσίες είχαν κατασκευάσει διάφορα εργαλεία. Έτσι,  όλα αυτά που βλέπαμε στις ταινίες του James Bond αλλά και σε άλλες αντίστοιχες δεν είναι εξ ολοκλήρου προϊόντα φαντασίας. Μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν είναι:

1.Το κραγιόν πιστόλι
Είναι ένα πιστόλι 4,5 χιλιοστών μιας βολής και προέρχεται από πράκτορα της KGB στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν κάποιος το’ χε χρησιμοποιήσει για να δώσει «το φιλί του θανάτου» είναι ένα πολύ καλό δείγμα για το πόσο καλά μέτρα κάλυψης έπαιρναν.

2. Η κάμερα παλτό
Είναι μία μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή μοντέλο F-21 που φτιάχτηκε και χρησιμοποιήθηκε από την KGB το 1970. Ο φακός της ήταν κρυμμένος πίσω από μία κουμπότρυπα και με ένα κουμπί που υπήρχε στην τσέπη μπορούσες να τραβήξεις φωτογραφία. Ο ι κρυφές κάμερες ήταν πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν και τις χρησιμοποιούσαν σε δημόσιες εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις κ.τ.λ.

3.Κάμερα συρρίκνωσης εγγράφων
Η κάμερα αυτή φτιάχτηκε τη δεκαετία του ’60 στην Ανατολική Γερμανία από την μυστική υπηρεσία HVA. Η κάμερα βγάζει φωτογραφίες εγγράφων και χρησιμοποιεί μια χημική διεργασία για να συρρικνωθεί το κείμενο. Κάπως έτσι οι πράκτορες μπορούσαν να κρύβουν μηνύματα. Χρησιμοποιήθηκε από έναν διπλό πράκτορα κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, για να προειδοποιήσει με αυτό τον τρόπο για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Δεν θεώρησαν ωστόσο, αξιόπιστη τη πληροφορία και δεν έφτασε ποτέ στον Πρόεδρο Ρούσβελτ.

4. Παπούτσι με πομπό στο τακούνι

Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1960 και του 1970, οι Δυτικοί διπλωμάτες στην Ανατολική Ευρώπη απέφευγαν να αγοράζουν κοστούμια από εκεί, προτιμώντας να αγοράζουν δια αλληλογραφίας από τη Δύση. Έτσι στη Ρουμανία η μυστική υπηρεσία εκμεταλλεύτηκε αυτό το πλεονέκτημα και σε συνεργασία με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες “εγκατέστησε” στα τακούνια των παπουτσιών που προορίζονταν για διπλωμάτες πομπούς. Το μυστικό αποκαλύφθηκε τυχαία όταν σε ένα δωμάτιο μια συσκευή ανίχνευσης σήματος έβρισκε σήμα και όταν έφυγαν οι διπλωμάτες από μέσα σταμάτησε να το λαμβάνει.

5. Μηχανή αινιγματικής κρυπτογράφησης
Αυτή η μηχανή κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου από τους Γερμανούς για να μην υποκλέπτονται τα μηνύματα του ασυρμάτου. Εξωτερικά έμοιαζε με μία κλασσική γραφομηχανή αλλά είχε πιο πολύπλοκη λειτουργία. Κάθε πλήκτρο μέσω ηλεκτρισμού έστελνε σήμα αρκετές φορές οπότε το μήνυμα μεταφερόταν σαν κώδικας και ο παραλήπτης έπρεπε να ξέρει να τον αποκωδικοποιήσει. Οι κώδικες άλλαζαν σχεδόν καθημερινά.

6. Δίσκος κρυπτογράφησης
Ο δίσκος αυτός χρονολογείται από τον Εμφύλιο Πόλεμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι αρκετά προφανές πώς η συσκευή λειτουργεί: περιστρέφοντας τον εσωτερικό τροχό,  εκτοπίζονται τα γράμματα που υπάρχουν στον εξωτερικό. Για παράδειγμα: M = G, P = J κ.λ.π. όμως η δυσκολία βρίσκεται στο ότι χρησιμοποιούσαν και κωδικοποιημένη γλώσσα.

7.Βουλγάρικη ομπρέλα
Η ομπρέλα αυτή χρησιμοποιήθηκε από έναν Βούλγαρο μυστικό πράκτορα στο Λονδίνο, για να σκοτώσει τον Βούλγαρο αντιφρονούντα Georgi Markov το 1978. Ένα πρότυπο ομπρέλας τροποποιήθηκε εσωτερικά για να εμποτίζει με δηλητήριο το στόχο. Στην περίπτωση Markov, ο ομπρέλα περιείχε ένα σφαιρίδιο ρικίνης, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπισθεί.

8.Camera περιστέρι
Πριν από την αυγή της αεροφωτογραφίας τα περιστέρια έκαναν αυτή τη δουλειά πετώντας πάνω από εχθρικό έδαφος με μία κάμερα αυτόματης φωτογράφισης και έτσι μπορούσαν να παρέχουν στις μυστικές υπηρεσίες πολύτιμες πληροφορίες. Επίσης τα χρησιμοποιούσαν όταν η ραδιοεπικοινωνία ήταν επικίνδυνη, για να στέλνουν μηνύματα. Τα περιστέρια που χρησιμοποιήθηκαν εν μέσω εχθρικών πυρών τη δεκαετία του ’50 είχαν ποσοστό επιτυχίας 95% και τους έδινα μετάλλια τιμής για τις υπηρεσίες τους.