Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για την ισχύ του Αλ Τζαζίρα, του ειδησεογραφικού καναλιού που ίδρυσε πριν από 15 χρόνια ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι με στόχο να παράσχει την ανεξάρτητη ενημέρωση που τα κρατικά κανάλια της περιοχής αγνοούσαν.

Τα επεισόδια στην Αίγυπτο εκτόξευσαν τη θεαματικότητα του καναλιού. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών των διαδηλώσεων στη χώρα, οι θεατές που παρακολουθούσαν το κανάλι μέσω του Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 2.500% και έφτασαν τα 4 εκ., το, 1,6 από τους οποίους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του αγγλόφωνου τμήματος του καναλιού, Αλ Άνστι.

«Ήταν σημείο καμπής για μας με όρους αναγνώρισης της ακεραιότητας του προϊόντος που παράγουμε και δείχνει ότι υπάρχει αληθινή ζήτηση για το περιεχόμενο και την πληροφόρηση μας», λέει ο Άνστι.

Το Αλ Τζαζίρα, το οποίο στα αραβικά σημαίνει «το Νησί», αντιμετωπίζεται με απέχθεια από τος ηγέτες του αραβικού κόσμου, αλλά έχει το θαυμασμό πολλών απλών αράβων από την πρώτη στιγμή που εξέπεμψε το 1996.

Ήταν το πρώτο αραβικό δίκτυο που έβγαλε ισραηλινούς αξιωματούχους και το κανάλι που φιλοξένησε ως επισκέπτες από σαουδάραβες διαφωνούντες έως φεμινίστριες και ισλαμιστές κληρικούς.

Στις τελευταίες του εβδομάδες στην εξουσία, ο Μουμπάρακ δεν έκρυβε το θυμό του για τις εκπομπές του Αλ Τζαζίρα για τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του. Το δίκτυο μετέδιδε ζωντανά από την πλατεία Ταχρίρ και τις 18 ημέρες των διαδηλώσεων, παρά το γεγονός ότι το γραφείο του έκλεισε, οι δημοσιογράφοι του ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν και οι κασέτες και οι εξοπλισμός κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με ανώτατες πολιτικές πηγές στην Ευρώπη, σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες με δυτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, ο Μουμπάρακ εξέφραζε την άποψη ότι ο Εμίρης εστιάζει στην αναταραχή στην Αίγυπτο με εντολή του Ιράν, κατηγορία που τα στελέχη του καναλιού αρνούνται και λένε ότι τους ενδιαφέρει μονάχα η καλή δημοσιογραφία.

Οι επικριτές του καναλιού όμως επισημαίνουν περιπτώσεις που έκανε πίσω για να αποδείξουν τον πολιτικό ρόλο που μπορεί να παίξει.