Καμικάζι drones. Drones επιτήρησης. Βομβαρδιστικά drones. Drones που καταστρέφουν άλλα drones.

Tα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατακλύζουν τους ουρανούς της Ουκρανίας σε τεράστιους αριθμούς. Είναι φτηνά, είναι φονικά και, σύμφωνα με δεκάδες Ουκρανούς διοικητές, αξιωματούχους και κατασκευαστές όπλων, αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους που η Ουκρανία πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει απέναντι στη ρωσική προέλαση φέτος και ίσως και στο μέλλον, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν έναν διάδρομο 10 χιλιομέτρων ως «ζώνη θανάτου», λόγω της μαζικής παρουσίας τηλεκατευθυνόμενων drones και από τις δύο πλευρές, τα οποία εντοπίζουν και εξουδετερώνουν στόχους σε ελάχιστο χρόνο.

Η μετατροπή αυτού του πολέμου σε μια έντονη σύγκρουση με drones έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την υπεροχή της σε στρατιώτες, πυροβολικό και τεθωρακισμένα, σύμφωνα με δύο Ουκρανούς διοικητές.

Οποιοδήποτε μεγάλο όχημα πλησιάζει το μέτωπο γίνεται αυτόματα στόχος, κάτι που σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να προχωρούν ταχύτατα όπως το 2022, όταν προέλαυναν με φάλαγγες τεθωρακισμένων, σύμφωνα με τους διοικητές και τον ιδρυτή του OCHI, ενός συστήματος που συγκεντρώνει τις ζωντανές εικόνες από περισσότερα από 15.000 ουκρανικά στρατιωτικά drones.

«Ο εχθρός σε βλέπει παντού», είπε ο Ολεξάντρ Ντμίτριεφ του OCHI. «Δεν έχει σημασία πού πας ή τι οδηγείς.»

Κατά συνέπεια, η Ρωσία έχει προσαρμόσει την τακτική της, σύμφωνα με Ουκρανούς διοικητές: πλέον επιτίθεται συνήθως με μικρές ομάδες των 5–6 ανδρών, πεζή ή με μηχανές και γουρούνες, προσπαθώντας να προκαλέσουν πυρά από την ουκρανική πλευρά ώστε να εντοπίσουν θέσεις και να τις πλήξουν με drones.

Παρά τη μεταβολή στις τακτικές, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν το προβάδισμα, προχωρώντας αργά αλλά σταθερά σε ανατολή και βορρά της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι έχουν πλέον καλύψει το χαμένο έδαφος στην τεχνολογία των drones, παρά την αρχική τους καθυστέρηση, και παράγουν πλέον drones σε εκατομμύρια ετησίως.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα μέσω του ΝΑΤΟ, με την Ευρώπη να πληρώνει τον λογαριασμό. Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς: είδος και ποσότητα όπλων, χρόνος αποστολής και τρόπος πληρωμής.

Πολλοί τόνισαν τη σημασία των drones ως μέσου εξισορρόπησης της στρατιωτικής υπεροχής της Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκαν και στις ενισχυμένες προμήθειες από την Ευρώπη.

«Μπορούμε να αντέξουμε για μήνες», είπε ο Ολεξάντρ Καμισίν, σύμβουλος του Ζελένσκι σε θέματα εξοπλισμών. «Αν μιλούσαμε για το 2023 ή το 2024, θα λέγαμε για μέρες ή εβδομάδες.»

Ο Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής Κόνραντ Μουζίκα τόνισε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να εξαντλήσει τη δύναμη των ρωσικών επιθέσεων, αλλά δεν έχει επί του παρόντος τη δυνατότητα να εξαπολύσει δικές της.

Προειδοποίησε ότι σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς η Ουκρανία πιθανότατα θα δυσκολευτεί, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και των ρωσικών πόρων που υπερτερούν.

«Για να προκαλέσεις την ίδια ζημιά με ένα βλήμα πυροβολικού, χρειάζεσαι δεκάδες drones», είπε. «Μπορούν να καλύψουν τα κενά, αλλά δεν υποκαθιστούν το πυροβολικό.»

Η καταστροφή έρχεται από ψηλά

Τα drones θεωρούνται «δαίμονες» για όσους βρίσκονται στη «ζώνη θανάτου» των 1.000 χιλιομέτρων.

Τα drones επιτήρησης μοιάζουν με μικροσκοπικά αεροπλάνα, από πλαστικό ή φελιζόλ, εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και μεταδίδουν ζωντανή εικόνα από το μέτωπο.

Αυτά εντοπίζουν στόχους για στόλους επιθετικών drones που ρίχνουν χειροβομβίδες. Υπάρχουν και drones-καμικάζι με RPG κεφαλές, που πλήττουν άρματα, στρατιώτες και οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με εσωτερικές ουκρανικές εκτιμήσεις που είδε το Reuters, τα drones ήταν υπεύθυνα για το 69% των επιθέσεων κατά ρωσικών στρατευμάτων και το 75% κατά οχημάτων το 2024.

Η κούρσα εξοπλισμού έχει γεννήσει καινοτομίες: drones μικρής εμβέλειας με οπτική ίνα που δεν μπλοκάρονται, καθώς και «αναχαιτιστικά» που καταρρίπτουν εχθρικά drones.

Η Ουκρανία σκοπεύει να παράγει 30.000 μακράς εμβέλειας UAV φέτος, ικανά να πλήξουν στόχους βαθιά στη Ρωσία, όπως αποθήκες όπλων και εγκαταστάσεις ενέργειας.

Το κόστος κάθε τέτοιου drone είναι $50.000–$300.000, δέκα φορές φθηνότερο από αντίστοιχους πυραύλους, αν και η εκρηκτική ισχύς τους είναι μικρότερη.

«Αυτή είναι η ασύμμετρη απάντησή μας», είπε ο στρατηγός Σουχαρέβσκι, μέχρι πρότινος επικεφαλής drone των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Ξεκινήσαμε να τα αναπτύσσουμε επειδή μας λείπουν οι πύραυλοι.»

Ο Καμισίν προσέθεσε:

«Δεν κερδίζεις πόλεμο μόνο με άμυνα. Οι επιθέσεις με drones μεγάλης εμβέλειας είναι το βασικό μας όπλο έναντι της Ρωσίας.»