Η Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις τεταμένες διαπραγματεύσεις του Κιέβου με την Ουάσινγκτον σχετικά με τα ουκρανικά ορυκτά, ανήκει σε μια νέα γενικά πολιτικών που καθοδηγούν την Ουκρανία εν καιρώ πολέμου.

Στα 39 χρόνια της, επιλέχθηκε σήμερα από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ουκρανίας. Ο διορισμός της θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη του και για την ευκαιρία να υπηρετήσω την Ουκρανία σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», έγραψε η Σβιριντένκο σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2022, περίπου οκτώ μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Γιούλια Σβιριντένκο ανέλαβε υπουργός Οικονομίας, αξίωμα το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.

Απόφοιτος οικονομικών επιστημών, διακρίθηκε φέτος στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη της συμφωνίας σχετικά με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας.

Ύστερα από την επεισοδιακή συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ στον Λευκό Οίκο η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Σβιριντένκο ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να ολοκληρώσει τη συμφωνία, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση αποσκοπούσε να κατευνάσει τον αμερικανό πρόεδρο και να διασφαλίσει τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Απέτρεψε την κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων, λέει ο Τιμοφίι Μιλοβάνοβ, πρώην υπουργός Οικονομίας ο οποίος συνεργάστηκε μαζί της. Ο Μιλοβάνοβ, που σήμερα διευθύνει τη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου, περιγράφει τη Σβιριντένκο ως «πολύ αποτελεσματική», «επαγγελματία» που διατηρεί την ψυχραιμία της και ξέρει πώς να πείθει αποφεύγοντας άσκοπες αντιπαραθέσεις.

Εφόσον εγκριθεί ο διορισμός της, η Γιούλια Σβιριντένκο θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ουκρανία. Ύστερα από τριάμισι χρόνια πολέμου, η χώρα εξακολουθεί να δίνει μάχη για να απωθήσει τους ρώσους εισβολείς, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τους συμμάχους της στη Δύση. Γενικά, ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων, η οποία εναπόκειται αποκλειστικά στον πρόεδρο και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η Γιούλια Σβιριντένκο – όπως και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – ανήκει σε μια νέα γενιά πολιτικών που καθοδηγούν την Ουκρανία εν καιρώ πολέμου. Δεν ήταν καλά-καλά 30 ετών όταν η Ρωσία ενορχήστρωσε εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, πυροδοτώντας σύγκρουση το 2014.

Η γενέτειρά της, το Τσερνίχιβ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καταλήφθηκε πρόσκαιρα από τα στρατεύματα της Μόσχας κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.

Το 2023, η τότε υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο χαρακτήρισε τη Σβιριντένκο σύμβολο της ανθεκτικότητας του ουκρανικού λαού. «Με νέους, έξυπνους και αποφασισμένους ηγέτες σαν κι εκείνη, το μεταπολεμικό μέλλον της Ουκρανίας μοιάζει λαμπρότερο από ποτέ», είχε δηλώσει στο περιοδικό Time.

Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Σβιριντένκο διατηρεί χαμηλό προφίλ, αλλά μιλάει με αυτοπεποίθηση. Κατείχε περιφερειακά αξιώματα στο Τσερνίχιβ προτού ενταχθεί στην κεντρική κυβέρνηση το 2020. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, διορίστηκε αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν την επέλεξε νωρίτερα για τον πρωθυπουργικό θώκο επειδή θεωρούσε πως ο ρόλος θα της ταίριαζε καλύτερα μετά τη λήξη του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ