Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει πει στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και σε Ιρανούς αξιωματούχους ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία η Τεχεράνη δεν θα έχει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου, ανέφερε σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημόσια θέση της Μόσχας υπέρ του «δικαιώματος του Ιράν» στον εμπλουτισμό, δείχνοντας πως η ρωσική ηγεσία αλλάζει ρότα – ιδίως μετά τον 12ήμερο πόλεμο ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ.
Πίεση Μόσχας στο Ιράν για «μηδενικό εμπλουτισμό»
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία ασκεί πίεση στην Τεχεράνη να δεχτεί μια συμφωνία «μηδενικού εμπλουτισμού», ενώ παράλληλα ενημέρωσε και το Ισραήλ για αυτή τη θέση. Ο Πούτιν φαίνεται να μίλησε για το θέμα και με τον Τραμπ, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από την πλευρά του, θέλει νέα συμφωνία με το Ιράν και θεωρεί ότι η πλήρης απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου στο ιρανικό έδαφος είναι απαραίτητη.
Παρά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, το Ιράν συνεχίζει να διατηρεί ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου.
Απογοήτευση στην Τεχεράνη από τη στάση της Ρωσίας
Η στάση του Πούτιν προκαλεί δυσαρέσκεια στην Τεχεράνη, ειδικά μετά τη στήριξη που παρείχε το Ιράν στη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας – με αποστολή drones και πυραύλων. Οι Ιρανοί, σύμφωνα με πηγές, ένιωσαν «εγκαταλελειμμένοι» από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ, λαμβάνοντας μόνο… δηλώσεις συμπαράστασης.
Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να απομακρύνει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν και να τα αντικαταστήσει με ποσότητες κατάλληλες για ειρηνική χρήση: 3,67% για πυρηνική ενέργεια και 20% για ιατρική-ερευνητική χρήση.
Πού πάνε οι διαπραγματεύσεις
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ είχε επαφές με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αν και υπήρχε σχέδιο για συνάντηση στο Όσλο, αυτό φαίνεται να «πάγωσε», με τις δύο πλευρές να αναζητούν νέα τοποθεσία για διαπραγμάτευση.
Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Κρεμλίνο απάντησαν σε αιτήματα για σχόλιο, ενώ και η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ αρνήθηκε να τοποθετηθεί.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/IAEA) θα πρέπει να εγκαταλείψει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για να επαναλάβει η Τεχεράνη τη συνεργασία της μαζί του όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν έθεσε στις αρχές του μήνα σε ισχύ νόμο με τον οποίο αναστέλλεται η συνεργασία του Ιράν με τον ΔΟΑΕ και αυτός ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους τελευταίους εναπομείναντες επιθεωρητές του από το Ιράν.