Η Πολώνια επανέφερε τα μεσάνυκτα της Κυριακής τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Λιθουανία, μια απόφαση που έχει στόχο να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.
Η μετανάστευση αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της πολιτικής συζήτησης στην Πολωνία μετά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουνίου, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Κάρολ Ναβρότσκι με την υποστήριξη της εθνικιστικής δεξιάς.
«Η απόφαση αυτή ελήφθη για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Σιμόνιακ, διαβεβαιώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση» δεν έχει στόχο τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, ούτε τους Πολωνούς.
Συνολικά 52 σημεία ελέγχου έχουν τοποθετηθεί στα σύνορα με τη Γερμανία και 13 στα σύνορα με τη Λιθουανία, επεσήμανε ο υπουργός.
Οι έλεγχοι θα ισχύουν για 30 ημέρες, από τις 7 Ιουλίου ως τις 5 Αυγούστου, όμως ενδέχεται να παραταθούν και θα διενεργούνται τυχαία. Θα αφορούν κυρίως οχήματα που μπορούν να μεταφέρουν πολλούς επιβάτες, σύμφωνα με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες.
Η Πολωνία κατηγορεί το Βερολίνο ότι απελαύνει τους μετανάστες που ζητούν άσυλο στη Γερμανία.
«Εδώ και περίπου ένα μήνα, η πρακτική στα πολωνογερμανικά σύνορα έχει σαφώς αλλάξει», δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ανακοινώνοντας τους ελέγχους.
«Σε αντίθεση με τα τελευταία δέκα χρόνια, η γερμανική πλευρά αρνείται πλέον στην πραγματικότητα να επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της σε μετανάστες που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, για παράδειγμα, για να ζητήσουν άσυλο ή να αποκτήσουν άλλου είδους καθεστώς», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η απόφαση του Βερολίνου είχε επίσης προκαλέσει «εντάσεις και σε ένα δικαιολογημένο αίσθημα ανισότητας».
Οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Λιθουανία υιοθετήθηκαν για να σταματήσουν τη μετανάστευση, η οποία, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, οργανώνεται από τη Μόσχα και το Μινσκ, με τις μεταναστευτικές ροές να περνούν από τη Λευκορωσία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και στη συνέχεια την Πολωνία.
Η εθνικιστική αντιπολίτευση και η ακροδεξιά κατηγορούν την κυβέρνηση του Τουσκ ότι «υποχώρησε» έναντι της Γερμανίας στο ζήτημα της μετανάστευσης, επικρίνοντάς τον ότι επέτρεψε στο Βερολίνο να κατακλύσει την Πολωνία με μετανάστες.
Στα τέλη Ιουνίου μέλη ενός ακροδεξιού «Κινήματος Άμυνας των Συνόρων» έστησαν «περιπολίες πολιτών» σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων για να παρακολουθούν τις διελεύσεις, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι είναι παράνομες.
Μπροστά στον φόβο ότι οι γερμανικές και πολωνικές αρχές θα επιδοθούν σε «πινγκ-πονγκ» με τους αιτούντες άσυλο, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι βρισκόταν σε επαφή με την πολωνική πλευρά.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε μια καλή λύση, μια καλή κοινή λύση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος πρότεινε επίσης στην πολωνική πλευρά «να διεξάγουν από κοινού συνοριακούς ελέγχους στο μέλλον».
Η Βαρσοβία είχε ήδη απορρίψει την ίδια την ιδέα των κοινών ελέγχων την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ